A burzsuj*

Vonaton évek óta nem utaztam, akkor is csak valamelyik piroskán Szilvásvárad felé. Változnak az idők, de az Eger-Füzesabony vonalon a másodosztály ugyanolyan, mint 30 éve. Műanyag, sötét műbőr ülések, csak a felirat más: MÁV-Start. Merthogy évekkel ezelőtt privatizálták a MÁV teherszállítását, a MÁV-Cargo-t, maradt a személyszállítás állami kézben. Egerből nagyon gyenge a vasúti közlekedés. A vonat késik (merthogy Debrecenből jön), úgy indul vissza Füzesabonyba. Az IC-re nem maradt már jegy, de tettem egy huszárvágást, azért csak rákérdeztem az abonyi pályaudvaron, mit lehet tenni: a hölgy azt mondta, csak az első osztályra van helyjegy. 20 éve nem utaztam első osztályon, hát megvettem a 620 forintos különbözetet, tettem egy próbát. Kong a vagon, a 6 székes fülkében egyesével ülnek az emberek. Nyilván drága. 20 évente egyszer azért jó tapasztalatszerzés: tiszta, kellemes, de még wifi sincs és nem hoznak újságot, bevásárló kocsival sem járnak üdítőt árusítani (mint annak idején az Eger-Szeged vonalon), de nem is baj, nyilván az is kellő árréssel működne. Jó néha felülni a vonatra és benézni a kertekbe a sínek felől.

Mit keresek a vonaton? Szakmai tanácskozás az ország közepében: MIKMT és SZK-Tanács. Ezek a kulcs-mozaik-szavak. Minden orvosi szakmában megvannak.
Minden területnek (belgyógyászat, hematológia, traumatológia, kardiológia stb., összesen 60) megvan a szakmai társasága, esetünkben a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság (infektológus orvosok és mikrobiológusok a tagjai). Ez olyan civil szervezet féle, teljes autonómiával, a tagdíjakból működve. Évente 3-4 alkalommal egynapos, és évente egy alkalommal 3 napos konferenciát szervez és folyóiratot jelentet meg.
A másik, ami minden szakterületnél megvan, a minisztérium által szervezett Szakmai Kollégium. Ennek van ún. Tagozata és ún. Tanácsa. Ez már kötődik az adminisztrációhoz és feladata az országos szakmai irányelvek kidolgozása és a szakterület figyelemmel kísérése, a miniszter és testületének tájékoztatása, szakmai tanácsolása. Húúú… na ez jó bonyolult megfogalmazás volt, de nem lehet rövidebben leírni.
Hát ezek azok a fórumok, ahol, ha az ember nem akar lemaradni a tudomány követésében, akkor ott kell lenni. Nincs mese: egész napos vonatozás ide vagy oda. Menni kell! Néha burzsujként is, 20 évente egyszer első osztályon.

*burzsuj fr-or, pejor 1. kizsákmányoló 2. nagypénzű, vagyonos (ember) … az Idegen Szavak Szótára szerint

A burzsuj*” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. A vonatközlekedés katasztrófa Eger- Bp között. Viszont a Volán busz közlekedés egész jó.Tudom ajánlani 🙂 Remélem arról is beszámolsz a tudományos ülés milyen volt, ha jól tudom a a 2011. évi Pályázat díjnyertes pályamunkáiból készült előadások hangzottak el.

  2. Röviden: a tudományos ülés jó volt. Bővebben: nagyon jó. De legbővebben személyes levélben mesélek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s