Célba segítő impulzusok 1

A Baráti Missziós Alapítványnak Jánoshalmán van egy vendégháza. A Vetés és Aratás, valamint az Evangéliumi Kiadó munkatársi találkozóján jártunk ott, évekkel ezelőtt. Akkor ismertem meg Bayer Györgyöt, a misszió vezetőjét. Hűséges munkatárs, állhatatos, kitartó szolgája Krisztusnak. Gondolatait, írásait, fordításait Célba segítő impulzusok címmel jelentette meg. Nem esszégyűjtemény, nem novelláskötet, nem is verseskötet, de van benne ezekből mind. Egyveleg, amiben változatosan fókuszál a keresztény, hívő ember életének fontos kérdéseire. Hadd közöljem itt most egy írását:

Hit

“Ha az emberek nem hisznek Istenben, akkor nem az történik, hogy nem hisznek, hanem az, hogy mindenfélében hisznek.” (Gilbert Keith Chesterton)
A barátom szokta mondani, hogy a macska a tetőn egy fölöttünk álló (magasabb) lény, de nem érdemes benne hinni. Mindenki hisz, hiszen hit nélkül nem élhet az ember. Hiszünk és bízunk mindenfélében, naponta folyamatosan. Hisszük, hogy amit megeszünk, megiszunk nem lesz halálos számunkra. Hittel ülünk fel a kerékpárra (ha felülünk), szállunk buszra, vonatra, repülőre, remélve, hogy megbízhatunk benne és célba juttat. Néha persze hitetlenkedő hittel tesszük, de tesszük. Tehát ilyen értelemben nincs is hitetlen ember. Bizalomról van szó. A probléma és az ember tragédiája abban áll, hogy képes mindenfélében hinni, bízni, de nem a teremtő és megváltó Istenben, aki a Bibliában, a történelemben, valamint a Fiában kijelentette magát. Aki az örök létező, szent, szerető, igazságos Úr, és Krisztusban Atyánk. Az ördögök is hiszik, hogy van Isten, és rettegnek tőle, mert nem hisznek benne. Nem elég tehát hinni létezését, hanem vele való szoros kapcsolatot, életformát jelent a hit. Ilyen volt Ábrahám hite. Isten megmondta neki, hogy induljon, és elindult. Áldozza fel egyetlen fiát, akit nagyon szeretett, és készen lett volna rá. Jézus hitt az Atyában és tette, amit mond, teljes bizalommal, engedelmességgel. Te hiszel? Mit jelent ez az életedben? Vallásos vagy, vagy hiszel is? A kettő nem ugyanaz. Minden hívő vallásos, de nem minden vallásos hívő. A fenti idézet szerint, a hívó nem akármiben hisz, hanem a nem-akárkiben, Krisztusban. Ez a hit kell nekünk, és gyermekeinknek, társainknak, a modern embernek is. Tragikus látni, amikor minden zöldséget elhisz az ember, de az igazságot elkerüli, visszautasítja. Aktuális a hit. Aktuális a bizonyságtételed. Aktuális, hogy katasztrófák és krízisek ellenére a maradandót, a legfontosabbat, Őt keressük, hozzá ragaszkodjunk és bemutassuk a vele való élő kapcsolat boldogító, fényesítő voltát. Ezt a hitet táplálják-e istentiszteleteink, az elmondott prédikációk? Engedjük-e, hogy ezt munkálják a próbák életünkben? Ezt tisztítsák életünkben a manipulátorok, a bennünket körülvevő nem mindig pozitív emberek is? Ha Jézus visszajön, ezt a belénk táplált hitet fogja keresni. Vajon talál-e majd ilyen boldogító, üdvözítő hitet bennem, benned, mely elég lesz az üdvbe való bemenetelre is?

Célba segítő impulzusok 1” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s