Bélának hívják, mégsem magyar

Ha feltesszük a kérdést: mondj híres bendzsóst, az első név, ami beugrik: Earl Scruggs, aki az 5 húros, háromujjas pengetést a tökélyre fejlesztette. Januárban töltötte a 87-et, és a legidősebb aktív banjo-man-ként ismert. Híres száma a Foggy mountain breakdown. A fiaim rendszeresen megkérnek, hogy kapcsoljuk be a YouTube-on: “Apa! Egy kis Earl Scraggs!” Aki kíváncsi rá, meghallgathatja: klikk ide. Nem véletlenül ért meg három és félmillió letöltést a felvétel. A blue-grass stílus legkíválóbbjai játszanak. Az idős bendzsós Earl Scraggs (a szemüvegben), a fiatalabb (mégis őszhajú) Steve Martin, aki szintén világhíres a hangszerével. Kár, hogy a magyar Wikipedia (S. Martin) csak a filmes karrierjéről ír, ami engem nem érdekel különösebben. Az angol wiki viszont a Music alcím alatt ír a zenei produkciójáról (itt az angol S. Martin szócikk). De visszatérve Earl Scraggsre: több generációt is tanított a hangszeren játszani. Jól mutatja ezt az a felvétel, amin szintén a Foggy moutain-t játszák, de vagy két tucat bendzsós. A bevezető, a mikrofonnál – akkor még középkorú, kissé hajott hátú, szemüveg nélkül – természtesen Earl. A felvétel itt nézhető.

Utánuk jött egy új generáció, aki már progresszívebb blue grasst kezdett el játszani. Így jutunk el a mai egyik leghíresebb bendzsóshoz: Béla Fleckhez. Amikor először meghallottam a nevét, elmosolyodtam: biztosan egy külföldre szakadt hazánkfia, vagy inkább egy ötvenhatos magyar gyermeke lehet. Hát nagyot tévedtem. Kiderült, hogy valóban Bélának hívják, de nem a származása miatt, hanem azért, mert a szülei nagy zenerajongóként, tisztelve Bartók Bélát, a fiuknak ezt a nevet adták.

De már helyesbítenem is kell a bejegyzés címét: Bélának hívják és “tiszteletbeli magyar”. Az origo 2007-ben számolt be arról, hogy Simonyi András amerikai nagykövet tisztelebeli magyar címet adományozott neki. Így nyilatkozott a világhírű bendzsós:

“Nagyon jól eső érzés, meg fura is” – mondta az MTI-nek Béla Fleck, bevallva, hogy eddig egy kicsit mindig szomorúnak érezte magát, amiért nem magyarnak született. “Gyerekkorom óta mindenki azt kérdezte tőlem, hogy magyar vagyok-e?” – mondta, s hozzáfűzte, “most már mondhatom, hogy tiszteletbeli magyar vagyok”

Érdekes és kissé mulatságos is.

Akit érdekelnek a zenéi, biztosan talál néhányat az interneten. De az egyik legjobb, amikor éppen Steve Martinnal és Tony Trischkával (a tanárával) játszik együtt. Klikk: ide a meghallgatáshoz. Béla a jobb szélső bendzsós.

Ajánlom még kikapcsolódásként Béla Fleck: Places c. albumát, nagyon jó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s