Mit keresek itt egyáltalán?

A konferenciáról: a vírusos májgyulladás kezelése nem egyszerű, sőt, kifejezetten bonyolult. Sokan idealizálják az orvoslást: az orvos megnéz, megmondja mi a bajom (diagnózis) és ad egy gyógyszert, amitől meggyógyulok. A kis gyerekek így képzelik, és igazuk is van, de csak nagyon egyszerű helyzetekben. Lázas vagyok, beveszem a lázcsillapítót, lemegy a lázam. Az idült vírusos májgyulladás kérdése ennél sokkal összetettebb. Hónapokon, de van, hogy éveken keresztül kell adnunk gyógyszereket, injekciót, tablettát egyszerre. Ezeknek nagyon sok mellékhatásuk van és még így is csak a betegek egy része gyógyul meg tőle. Ez a konferencia ráadásul arról szól, hogy a hepatitis C vírus ellen nem is elég a két gyógyszer, hanem hármat kell adni egy időben, heteken keresztül. De milyen jó, hogy ezzel tízből 8 vagy 9 beteget meg tudunk gyógyítani. Győzelem! Csak éppen nagyon sokba kerül: 6-8 millió forint egy beteg kezelése, és mivel individuálisan kell alkalmazni (adagolás, mellékhatások, időtartam), ezért roppant bonyolult. Már a szuri és a tabletta együtt sem volt egyszerű, a plusz tablettával még összetettebb. De végül is ezért vagyunk orvosok, meg ezért vagyunk itt, hogy megtanuljuk és alkalmazzuk. A sokféle náció most ezen dolgozik: legtöbben talán a kínaiak, és a házigazdák, a spanyolok vannak. De jöttek az USA-ból, Angliából, Oroszországból, hogy csak a nagyokat említsem.
Miért nehéz a kezelés? Azért mert ez a vírus nagyon változékony, aktívan használja a sejtjeink anyagát, eszközeit, enzimeit. Ahogy pusztítjuk a vírust, úgy ártunk a sejteknek is.
Azért ne legyünk ilyen borúlátóak, hiszen a hepatitis B esetében már kiváló gyógyszereink vannak. Idő kérdése ez a C-nél is.

Akit a fertőző betegségek kezelésének nehézségei bővebben érdekelnek, ajánlom Paul W. Ewald: Járványok kora c. könyvét. Érdekes nézőpont, nem kell egészségügyi szakembernek lenni az elolvasásához.

Szakember olvasók számára: A konferencia fő üzenete, hogy a hagyományos kombinációk ideje ha nem is járt le teljesen, de közel van hozzá. Sokkal hatékonyabb gyógyulás érhető el, ha az interferon + ribavirin mellett vagy boceprevirt, vagy telaprevirt is adunk. Előbbi 24-44 hétig, utóbbit 12 hétig. A kezelési protokoll még bonyolultabb lesz, feladja a leckét a magyar guideline készítőknek is. Most ez a két új szer kerül a gyógyszerpiacra, de a piplineban vannak újabbak is. Ez a kettő most proteináz inhibítor (PI), de lesznek NS4a, NS5a, NS5b, sőt host faktorokra ható készítmények is. Ezek még névtelenek, csak a fejlesztői kód szerepelt az előadásokon. Ujdonság volt, hogy megint feszegetik a silibinin hatékonyságát. Úgy tűnik hasznos virusellenes szer lehet belőle, de nem 140mg per os formában (úgy semmit nem ér), hanem 1400mg-os vénás készítmény formájában, aminek a napi adagja több száz euróba kerül, így rövid ideig kapták a betegek (németek számoltak be eredményekről). Hepatitis B irányában a jelenleg alkalmazható szerekről beszéltek: a lamivudin előnye, hogy olcsó, de sok baj van vele. Gyakorlatilag ki fogja szorítani az entecavir (Baraclude) és a tenofovir (Viread). Az interferon is használható, de valójában esetben meg kell vizsgálni, individuálisan, hogy mi a betegnek az előnyösebb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s