Nyilas Dzseffri sokat játszott a Catannal!

Ezennel kijelentem, hogy nagyon gyanús hasonlóságot vettem észre egy doboz és egy könyvborító között, amiből arra a következtetésre jutottam, hogy Jeffrey Archer túl sokat játszott a Catan telepesei című játékkal. Na jó, ez csak vicc volt! Valószínűleg a könyv borítójának dizájnere retinájába éghetett bele túlságosan a színvilág. Mindig is mutatós volt a piros fekete kombináció, pláne, ha a naplementét is hozzávesszük. Van hangulata:

Mintha ráöntötték volna!
Mintha ráöntötték volna!

(Hát akkor pár szót a játékról: a Catan telepesei egy nagyon élvezetes társasjáték. Nagycsaládosoknak kifejezetten ajánlott, mert jó, ha legalább négyen játsszák. Kereskedni kell kővel, téglával, birkával, búzával, fával. Közben utat, falut, várost építeni. A rabló is új mezőre lép, új prédára csap rá, ha a dobókockákkal dobott számok összege hét.)

De most inkább a könyvről:

Jeffrey Archer híres íróvá vált, egész sorozatai jelennek meg. Az Only Time Will Tell is egy családregény első kötete (magyarul megjelent Majd az idő eldönti címmel). A könyvhöz úgy jutottam hozzá, ahogyan annak idején a Carlos Ruiz Zafón könyvhöz (bejegyzés itt), egyszerűen a repülőtéren vettem. Érdemes kihasználni a külföldi szakmai konferenciákon egyébként is felpörgetett nyelvtudást arra, hogy valami irodalmat “külföldiül” olvassunk. Pláne, hogy jelen esetünkben (angol szerző révén) az eredetit vehettem kezembe, a tranzitban és a levegőben töltött idő pedig nem vesztegethető el!

A magyar fülszöveg jól visszaadja a könyv lényegét, ezért én most inkább néhány érdekességet emelnék ki, ami talán felkelti a regény iránti érdeklődést:

1. Részlet: ‘Who painted it?’ asked Harry, coming to Deakins’s rescue. / ‘László,’ replied Mrs Barrington. ‘Why do you ask?’ / ‘Because I was wandering if the portrait of the gentleman in the hall might be by the same artist.’ […] ‘…also painted by László.’

Azon gondolkoztam, hogy ki lehet (ha találkozok Jeffrey Archerrel megkérdezem) ez a magyar nevű festő és arra jutottam, hogy Philip de László a legvalószínűbb… http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_de_L%C3%A1szl%C3%B3
Ha valakinek van jobb ötlete, akkor várom a javaslatokat. A fenti jelenet egyébként csak egy apró momentum a könyvben, igazán nagy jelentősége nincs. A magyar név keltette fel érdeklődésemet.

2. Részlet: ‘Your mother must be an admirer of Oscar Wilde.’

Ippeg Benyák Zoltán Ars fatalis c. könyvét olvastam megelőzően. Szenzációs műnek tartom, fogok róla írni egy bejegyzést. Megkockáztatom, hogy a Benyák könyv angol fordítása is bestsellerré válna, mint Jeffrey Archer művei. Nos, ő is emlegeti Oscar Wilde-ot, aki a XX. század első felére híressé-hírhedtté vált. Mindketten jól és remek kontextusban időzítik a híresség nevét.

3. Részlet: ‘You’re going to have to face that problem all your life, Harry,’ said Old Jack. ‘The English are the biggest snobs on earth, and most of the time without reason. The lesser the talent, the bigger the snob, in my experience…’

Ennek a kijelentésnek az első felével nem értek egyet, mert szerintem mindenütt vannak sznobok (bőven). A magyarázat viszont örök érvényű: less talent big snob…

4. Részlet: He turned the page to find a photo of King Edward VIII, enjoying a yachting holiday in the Mediterranean. Standing by his side was an American woman called Mrs Simpson.

A történet abban az időszakban játszódik, amikor A király beszéde c. film. Bizony előkerül a király körüli botrány a regényben, de csak érintőlegesen. Ez úton ajánlom a filmet ismét, ahogy azt már korábban megtettem: ebben a bejegyzésben.

Összefoglalva: a könyv olvasható és olvasmányos. Bár vannak benne időnként a sztori kedvéért erőltetett részek, illetve néhány karakter kőbevésett jellemmel bír, ami kiveszi a feszültséget és mesterkéltté teszi őket. Egyszer jó volt elolvasni, a második részt nem fogom, mert a Cliftonokból és Barringtonokból elég volt ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s