Vegyépszer, a klasszikus…

Az M3 bevezető mellett
Az M3 bevezető mellett

Nagy volt a botrány. Irodaház, csőd. Hatalmas cég ment tönkre. Évek óta tartott a huzavona, mígnem az index.hu beszámolt az egyezségről. Ki fog erre a cégre emlékezni? Többen, mint gondolnánk. Az csak természetes, hogy a hitelezők, kifizetetlen beszállítók egy életre megemlegetik a nevét, de ennél többen is, méghozzá kisemberek. Olyanok, mint én vagy más kertművelő.

Ugyanis a Vegyépszer nevű cég gyártotta azokat a háti permetezőket, amelyek évtizedeken keresztül uralták a kiskerteket. A 20 literes tartály, az igen egyszerű javíthatóság elnyűhetetlenné tették a szériát.

Magam is örököltem egy ilyet édesapámtól. Sok száz hektó permetlevet fújkált szét annak idején ebből. Azért merek ekkora számot leírni, mert a többször 800 négyszögöl szőlőinkre egyetlen permetezéskor ráment 3-5 hekto, márpedig egy évben többször is szükség volt a védekezésre, ráadásul vagy 30-40 éven keresztül csinálta a munkákat! Magam már ritkán veszem elő, akkor is csak 10 literrel használom.

Most például nagy szükség van rá, hiszen virágzik minden gyümölcsfa, támadnak a kórokozók. (Már írtam róla itt is: Gombák). A készülék egyébként remekül javítható, mert egyszerű és olcsó alkatrészek cseréjével felújítható. Ha valaki pedig egy igazi klasszikust akar a magáénak tudni és újonnan megvenni, kapható például itt-szerszámaneten.

Az igazi klasszikus háti permetező (még édesapámtól örököltem meg), amire jó rátennia 2 méteres szárat, hogy a magasabb fák ágait is elérjük
Az igazi klasszikus háti permetező (még édesapámtól örököltem meg), amire jó rátenni a 2 méteres szárat, hogy a magasabb fák ágait is elérjük

Vegyépszer, a klasszikus…” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. A permetezéssel csak óvatosan, és csak a méhekre veszélytelen szerrel! A méhek most nevelik azt a generációt, akik az elkövetkezendő év mézkészletét be fogják gyűjteni.

  1. Igen jogos! A gombaölők általában veszélytelenek a méhekre (a rovarölő már más, de abban is vannak szelektívek). Sajnos permetezés nélkül egyszerűen tönkremegy a gyümölcstermés. A barackfa tönkremegy, mert a szárba is bejut a kórokozó, a meggyet meg leviszi a monília. Milyen jó lenne méreg nélkül megtermelni a barackot, cseresznyét, meggyet. Még jó, hogy a szilva nem érzékeny.

   1. Talán lehetséges…
    Ferencz Lehel kertészmérnök barátom gondolatait idézem: “A természetben fellelhető növények sok betegségre és kártevőre szolgáltatnak ellenszert. Ezeket a hasznos növényeket kertünkben is megtalálhatjuk. Ilyen például a csalán, a gilisztaűző varádics, mezei zsurló, a fekete nadálytő.”
    Ajánlom kipróbálásra: 0,5 kg friss csalánt beáztatunk 5 l hideg vízbe s 24 órán át állni hagyjuk. Majd leszűrjük. A kivonat hatásosabb, ha a növényt felaprítjuk. Én kipróbálta, tetvek ellen nagyon jó, de a takácsatka ellen is hatásos.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s