Lecsapott a héja a héjára

Bor, kenyér oly áldott jelkép

Bor, kenyér oly áldott jelkép… Gyakran énekeljük ezt az éneket a vasárnap délelőtti istentiszteleten. Azért, mert minden héten van a közösségünkben úrvacsora.

Az év első istentiszteletén én voltam a felelős a kenyértörését, az úrvacsoráért. Ilyenkor, mielőtt vennénk a kenyérből és innánk a borból, minden alkalommal olvasunk a Bibliából és hozzáfűzünk néhány gondolatot is.

Arról beszéltem, hogy milyen jó dolog, hogy Jézus Krisztus ilyen egyszerű dolgot hagyott ránk: egy kis kenyér és bor elfogyasztásával emlékezzünk meg az ő haláláról.

Ahhoz, hogy részt vegyünk ebben a vacsorában, nem szükséges hetekkel előtte már konditeremben gyúrnunk rá, nem szükséges nagy összegeket fizetni a részvételért, nem szükséges hetekig meditálni és koncentrálni. Egyszerűen csak emlékeznünk kell arra, amit ő tett a Golgota hegyén, a kereszten: meghalt értünk.

Az alkalom áldott, nemes egyszerűségét a legkisebb fiam, Lukács illusztrálta. Két és fél éves, már ott sertepertél a sorok között az istentiszteleten is. Ő nem vehet részt az úrvacsorában. Majd ha felnő és hitre jut. Most viszont, amikor a borból vettünk és a maradék kenyeret az alacsony asztalkára letettük, hirtelen odaszaladt és anélkül, hogy elcsíphettük volna, felkapott egy darabot és a szájába tömve elszaladt. Nem volt mit tenni.

Jól mutatta ez számomra, hogy igen, ilyen egyszerű az úrvacsora. De csak azért, mert Jézus már mindent megtett, elvégzett értünk. Így emlékezhetünk szabadon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s