Elmútnyócévezés

Elmútnyócévezés = elmúltnyolcévezés, étsd: az elmúlt nyolc évre, vagyis két parlamenti ciklusra hivatkozás a politikában. A kifejezést az index.hu portál kapta fel és tette közismertté. Sokan hivatkoznak már rá. De magam sem gondoltam volna, hogy több, mint 220 évvel ezelőtt is volt elmútnyócévezés:

II. József császárt a trónon II. Lipót követte. Ő aztán újra összehívta a magyar országgyűlést, ami már 25 éve nem ült össze. A józsefi absolutizmus nyomása alól felszabadulva nagy volt az eufória. Aki tehette szidta is az elmúlt esztendőket (ugyan József 10 évet uralkodott, de csak a későbbi nyolcban hozott problémás rendeleteket). Persze nem az utód, II. Lipót szidta, hanem a magyar rendek.

Egy Gvadányi József nevű figura aztán megénekelte az országgyűlés történetét: A mostan folyó ország gyűlésnek satyrico criticé való leírása, a melyet egy Isten mezején lakó palócznak szinlése alatt írta azon buzgó szívvel biró hazafi, a kinek pennájából folyt ki a falusi nótáriusnak Budára való utazása; ezen munkáját is négy sorú versekben hazájának eleibe terjesztette 1790. eszt. bak havának 25. napján. címmel, kiadva Lipsiában (Pozsony), 1791. – közel 300 oldalban, versbe, rímekbe szedve az események.

Ebben írja a következőt:

Nyóltz esztendőbéli mind ki irtatasson...

A szöveg:
Szükség a Törvény is, hogy meg jobbítasson,
Minden régi szokás helyre álittasson,
Nyóltz esztendőbéli mind ki irtatasson,
Üző eszközivel Poklokra hajtasson.

Most is dolgoznak azon, hogy a Törvény megjobbíttasson… gőzerővel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s