Túristvándi az ország végében

A vidék gyönyörű, a falu bájos, az Öreg-Túr vadregényes, az emberek kedvesek és a vízimalom lenyűgöző, igazi ipartörténeti ritkaság.

A Magyarországi Gedeon Társaság régiós találkozóján említette valaki, hogy érdemes megnézni a helyet. Igaza is lett. Túristvándi igazi kis ékszerdoboz. Az Öreg-Túr öleli körül. Belép a faluba a malom előtt nem sokkal, megy néhány kilométert, aztán elhagyja a községet csendesen. A malom fölött, a kempingnél meg lehet mártózni a folyóban, frissítő, igazi pancsoló hely a gyerekeknek.

Vannak magánszálláshelyek. A Zrínyi utca 27. alattit különösen ajánlom. Szépen berendezett ház, két szobával, jól felszerelve. A kertben tűzrakóhely (mellette a fáskamra száraz fával – nagy előny!). A kert végében kis séta után ott folyik a Túr, ahol vízre lehet szállni a házigazda ladikján. Hangulatos. Evezni azért tudni kell, sok a bedőlt fa, nádas, de ettől vadregényes. Szitakötők rogyásig – gyönyörű kék színük van –, szúnyog az idén még alig (VAPE Derm Herbál-t azért vinni kell).

A faluban az egyetlen étterem drága. De a szomszédban, Szatmárcsekén, ami a Tiszánál fekszik, a polgármesternek van egy étterme. Ott van a hivatal mellett, a templommal szemben. Olcsó, nagy a válaszék, kulturált hely és elfogadnak étkezési csekket, üdülési csekket is. Hogy jutunk át egyik faluból a másikba? Hát biciklivel! Az utakon alig van forgalom (most júniusban biztosan, a főidényt nem tudom), jó minőségű a burkolat, öröm a kerékpározás. Autót beindítani nem érdemes. 5-10 kilométerre vannak a környező helységek. (Kölcse nem nagy szám, mert nincs ott semmi. Az egy szem Hangulat Étterem elmarad a szatmárcsekeitől, de nagyon.)

Kölcsén és Tiszakóródon jól működnek az artézi kutak, friss hideg vizet lehet venni a kulacsokba.

Apropó Tiszakóród. Ahogy tekerünk, jóval a falu előtt átkelünk az új Túron, egy hídon. A gáton le lehet menni a “műtrágyáig” (műtárgyig), aminek a neve Túr-bukó. A mesterséges folyó éri el itt a Tiszát, mesterséges gáton átbukva, ami 1929-ben épült. Meg lehet nézni, van ott egy kemping is, büfészerű étteremmel, hamburgerrel miegyebbel. Érdemes bekukkantani.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s