Száz vers – a Lackfi féle 1

A Kossuth Rádióban mindig ajánlanak jó könyveket (annak idején a Da Chen: Féltestvéreket is a Kossuthon ajánlották). Megragadott a Lackfi Jánossal történt beszélgetés. Hiteles ember, műfordító, egyetemi tanár. Ő válogatta össze a száz verset. Már egyszer megcsinálta ezt Szerb Antal. Ő persze olyan név volt, aki beleette magát az irodalomtörténetbe, Lackfi még most “alakul”. Kíváncsi leszek, hogy 50 év múlva emlékezni fognak-e a könyvére. Esetleg valaki akkor folytatja a sort a következő száz verssel?

Apránként emésztem a könyvet. Verset nem lehet kötetben egyszerre elolvasni. Jó kis válogatás, természetesen külföldi antológia, de több ezer éves versek is vannak benne. Ez megadja a hangulatát.

A könyv nem olcsó – négyezer forint – de érdemes a könyvespolcunkon lennie egy ilyennek. Természetesen akkor kerülhet oda, ha már elolvastuk, mert ha a gyerek felnőttként végigpillant az “öreg” könyvespolcán és rákérdez: “Apa! Ez milyen?” – akkor tudjunk rá válaszolni. Szóval egyszeri olvasásra javaslom mindenkinek.

Ez a könyv viszont felcsigázta az érdeklődésemet a Szerb Antal féle Száz versre. A Vaterán licitálok is egyre, az új Libri kiadás drága.

Folytatás: Száz vers – a Lackfi féle 2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s