Hungarian sausage reloaded – kolbász, újratöltve

Nem a szó fizikai értelmében “reloaded”. Bár aki valaha is töltött már kolbászt, az tudja, hogyha a bél szétreped, akkor a masszát újra visszatehetjük a hurka-(kolbász)-töltőbe és újra lehet hasznosítani. Most azonban arról írnék, ami három éve már egyszer megtörtént, de most különösképpen ismét szembe jött velem.

2011-ben írtam arról, hogy Zambiában ismerik a magyar kolbászt (vagyis amit annak neveznek), neve: “Hungarian sausage” (akkor egy beszélgetésről írtam itt: Hangérien szoszidzs). Nem volt módom szétnézni az üzletekben abban az időben. Most viszont körül kellett nézni, rendesen. Zambia eldugott részébe készülve, a fővárosban be kellett vásárolni.

"Econo Hungarian" az Arcades üzletközpontban, Lusakaban (Zambia)
“Econo Hungarian” az Arcades üzletközpontban, Lusakaban (Zambia)

Mit látok a húsüzlet, vagy éppen a bevásárló központ húsrészlegében? Temérdek magyarnak nevezett kolbászt. Ez persze nem olyan, mint a mi otthoni szárazkolbászunk, vagy éppen sütni való kolbászunk. Inkább a virsli felé hajlik. Mindenesetre rendkívül népszerű. Bár vidéken, az afrikai bozótban vagy dzsungelben nem ismerik, de ha a fővárosban valakit megkérdezünk, akkor azonnal tudja, milyen az a “Hungarian sausage”.

A megdöbbentő a dologban az, hogy az emberek nagy részének fogalma nincs, hogy honnan jön a “Hungarian” elnevezés. Több helyen is teszteltem (pl. az orvosegyetem dékáni hivatalának titkárnőjénél) és nagy szemeket meresztettek rám: “Mi az összefüggés a Hungarian sausage és Hungary között?” – volt a kérdés. Mire elmagyaráztam… “Tudja! Én is Hungarian, mint a kolbász!” 🙂

Egyébként a másik ilyen étel a “Viennas”, vagyis a bécsi virsli. Ez a kettő tömegével van a nagy üzletekben. Az ára mindkettőnek olyan 1000 forint per kilogramm (változó, üzlettől függően), ami helyi pénzben kb. 25 kwachát tesz ki.

zamchick-inn
Zamchick Inn menüjén: Hungarian sausage and chips

A magyar kolbász népszerűsége akkora, hogy még gyorsétkezdében is kapható. Hadd mutassam erre a bal oldali példát. A Zamchick Inn az Arcades bevásárlóközpontban van a Great East Road-on (az az út, ami Lusakából Malawi felé visz végig az országon). Itt is kapható. Mi persze a csirkét választottuk… de remélem meg fogjuk azért majd kóstolni a közeljövőben a zambiai-magyar kolbászt is.

Azt, hogy hogyan és mikor lett divat ez az étel itt, Zambiában, kideríteni nem sikerült. Talán egyszer valaki a végére tud járni a dolognak. Sok sikert hozzá.

Hungarian sausage reloaded – kolbász, újratöltve” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Már, csak az lenne még viccesebb, ha “Hungarian banana” felirattal találnátok ott banánt.
    🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s