A minibusz Lusakában nem szép, de praktikus

Évekkel ezelőtt írtam egy bejegyzést A strasbourgi villamos szép címmel. Akkor, ott, 2011-ben dőlt el az IBCM5 konferencián, hogy most, 2014-ben írhatok a lusakai tömegközlekedésről. Mindjárt az elején kijelenthetem: ez egészen más. Zambia fővárosa nagyon sokat fejlődött az elmúlt száz évben (éppen tavaly volt a 100 éves évfordulója az alapításának – még láthatók a plakátok), csak az elmúlt pár évben a lakosainak száma robbanásszerűen emelkedett. Ez egyébként igaz egész Afrikára: jelenleg 1 milliárd ember él a földrészen (a legnagyobb város Nigériában Lagos 20 millió lakossal).

minibus_lusaka
Minibusz Lusakában 2014. szeptemberében (nem mentőautó!)

Szóval a hatalmas város tömegközlekedése igazából megoldatlan. Vannak nagyobbacska buszok is (alig) és persze taxik (sokan). De a kettő közötti átmenetet a nagy számú minibusz jelenti, ami praktikus, rugalmas megoldás.

Talán emlékszik a magyar olvasó, hogy 10 évvel ezelőtt milyenek voltak a magyar mentőautók. Íme a jobb oldali fotó.

Képzeljünk el több száz ilyen járgányt. Benne 4 sorban három személyes ülésekkel. Ezek róják az utat a főbb útvonalakon. Az ablak lehúzva, két fős személyzet: egy a sofőr, egy pedig szedi össze az utasokat, ülteti be őket és aztán szedi be a pénzt a saját kezébe. Bárhol megállnak (bár van néhány tipikus hely: Arcades, Manda Hill, Golden Brige) és itt ott, ha valaki leinti őket, akkor fel is vesznek utasokat. Ha nincs tele a minibusz, akkor nem indul, ha megtelik, ami 15 főt jelent, akkor start. Hogy? 15 fő? Nem, időnként 20 fő. Hogy? Nem négy sor van a buszban 3 üléssel egy sorban? De igen, de csak elől ülnek hárman, a másik három sorban 4-4 ember, jól összepréselődve. Így jön ki a tizenöt.

Amikor először utaztunk vele, akkor különös élményben volt részünk. Már ültek benne 14-en, aztán jól lealkudva az árat, még bepréselődtünk mi is (maszárovicsok) öten, plusz a pénzszedő, utaskerítő. Úgyhogy egész pontosan 20-an ültünk benne, megszámoltam. Különös élmény volt, de igen olcsó. Elképzelhetjük: a taxi kb. 80-100 kwacha erre a 8-10 kilométerre, ez pedig ötünk részére mindössze 15 kwachát tett ki (ez utóbbi kb. 600 forint).

Az alacsony ár a versenynek köszönhető, hiszen több száz ilyen kisbusz verseng az utasok “kegyeiért”. A kerítő ember a lehúzott ablakon át füttyentget a járókelőknek, hogy nem akarnak-e a gyaloglás helyett busszal jönni. Mond egy árat, aztán lehet alkudni is, ha többen akarunk felülni. Út közben pedig néha megáll a benzinkútnál tankolni, az utasok pedig türelmesen várnak, közben bömböl a zene a sofőrnél a rádióban. Ha pedig valaki le akar szállni, csak int a “kerítőnek” a buszban, az pedig a kisbusz plafonján koppant a körmével, jelezve a sofőrnek, hogy “leszálló”.

Ha valaki Lusakában jár, feltétlenül próbálja ki a minibuszt!

Még egy érdekesség, ha már közlekedés: Zambiában az autók 80 százaléka Toyota, 15 százalék egyéb japán autó (Honda, Nissan stb.), és marad 5 százalék vagy még annyi sem a többi márkának.

A minibusz Lusakában nem szép, de praktikus” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szia Zoli! Szívesen bekukkantanék hozzád! De az őszintét megmondva, tényleg csak egy minibuszozásra + egy Hungarian sausage vacsorára. 🙂 Az Úr vigyázzon rátok, és tegye hasznossá és áldássá az ottléteteket! János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s