Egy igazi kommentár

Évekkel ezelőtt ismerkedtem meg a Baker Exegetical Commentary sorozattal. Különösképpen megragadott benne az, hogy a Szentírás eredeti görög szövegét nemcsak egyszerűen nyelvtani, hanem széles látószöggel, összefüggéseiben vizsgálja. Segítségével igazán a mondatok, szavak, jelentés mélyére nézhetünk, és még műkedvelőként is (mint aki az ógörög nyelv igen szerény ismerője) nemcsak nézünk, hanem látunk is: összefüggéseket, történelmi érdekességeket, ezáltal jobban megismerve a Bibliát és benne Isten akaratát. Sóhajtoztam is, hogy milyen jó lenne hasonló mű magyar nyelven (hozzáteszem, a sorozatból nekem is csak néhány kötet van meg)! Mert van ugyan magyar bibliai kommentár: William MacDonald vagy a KIA 8 kötetes sorozata stb., mégsem hasonlíthatók a fenti Baker sorozathoz. Egyszerűen más.

Mindez az évente Egerben megrendezendő European Leadership Forumon történt, évekkel ezelőtt. A fórumról csak annyit, hogy jelenleg Európa egyik legnevesebb evangéliumi keresztyén konferenciája, vezetők számára. Nyelve angol és a több száz résztvevő, számtalan országból érkezik. Az előadók között híres teológusok, tudósok szerepelnek (pl. John Lennox, Oxford vagy Jürgen Spiess vagy korábban hallhattuk Don Carsont).

Amikor szembetalálkoztam a fenti (Baker) kommentársorozattal, akkor találkoztam személyesen Balla Péter professzorral, a Károli Gáspár egyetemről. Ő is hallgatóként vett részt az ELF konferencián.

ballakomm
Balla Péter professzor rendkívül precíz kommentárja

Most találtam rá néhány éve megjelent könyvére és azonnal a Baker kommentársorozat jutott eszembe. A könyvet olvasva hasonlóan részletes, precíz, minden részletnek utánajáró, de csak a lényegeseket hangsúlyozó bibliatanulmányozó könyv ez. Nem könnyed olvasmány, nem is azért íródott, hogy az ember egy szuszra végigolvassa, hanem referenciakönyv. Az ember egy egy Galata levélbeli részletnek megkeresheti a hátterét, érdekességeit. De arra is használható, ha nekiállunk végigtanulmányozni a Galata levelet, akkor Balla Péter könyve nagy segítség mindenki számára. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlható!

A könyv hitelességéhez és precizitásához nem fér kétség. Ha végigolvassuk a professzor eddigi működését honlapján, láthatjuk, hogy az újszövetségi görög nyelv és szöveg jó ismerője.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s