Lízsbóa – 3 – Márai Sándor vs. Paulo Coelho

A kép két szélén láthatók a felállított pavilonok hosszú sora (Lisszabon, VII. Euard Park – háttérben a Pombal márki tér a szoborral)

Épp most van Lisszabonban (portugál nyelven Lisboa – kiejtése: Lízsbóa) az ibériai maskara, maszkos fesztivál. Nem találtam meg az infót róla az interneten, ezért nem linkelem, de mindenki elhiheti, hogy félelmetes mennyiségű doboló, különböző jelmezekbe, népi ruhába öltözött csoportok vonultak végig az utcákon. De nem csak ezt csíptük el, vagyis esett egybe a European Virology Meeting-gel, ahol az AIDS és a Hepatitis C együttes kezeléséről volt szó. Hanem a 82. Liszaboni Könv Piaccal is (ha jól fordítom). A könyvkiállítás a szállodával szembeni parkban (Feira do Livro de Lisboa) került feállításra.

Talán a blogból kiderült már, hogy a könyvek érdekelnek. A portugál könyvek is. Bár nem beszélem a nyelvüket, mégis jó szétnézni, hogy mi a felhozatal.

Igazából Paulo Coelho-t kerestem volna, mert brazil íróként nyilván először mindig portugál nyelven publikál. Az egyik standon megkérdeztem. A hölgy éppen egy szedvicset tömött magába. Nagyot nyelt, aztán válaszolt a kérdésemre: keressem a nagy, mega-könyvkiadók pavilonjában… Ekkor magam elé pillantottam és előttem egy magyar csengésű név szerepelt egy könyv címlapján: Ödön Horváth. Meglepődtem. Mire a hölgy azt mondta: Horváth Ödön jobb, mint Paulo Coelho (vagy ahogy ő ejtette ki: Koeljó).

Mindenesetre tovább indultam a nagy könyvkiadók standja felé (Leya). Azon a soron még nagyobb meglepetés ért. Ahogy bogarásztam a polcokat, megláttam a következőt:

Márai könyvek portugál fordításban, a Lisszaboni 82. Könyv Piacon. Az árak euróban értendők!

Aztán persze rátaláltam a Paulo Coelho könyvekre is. Alig volt több, mint Márai könyv. Végül egyiket sem vettem, hanem rátaláltam a bibliákat árusító standra és mivel kb. 1800 forintért (átszámítva) adtak egy teljes bibliát (Ó- és Újszövetség egyben), megvettem (Biblia sagrada, vagyis Szent Biblia). Erre sokkal nagyobb szükségem lehet még, mint egy Coelhora.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s