Lízsbóa – 2 – a Tezsó meg Gyurcsány Ferenc

Először földrajzból tanultuk, hogy Portugália fővárosa Lisszabon. Aztán Lőrincz L. László Portugál április c. regénye ragadott magával. Volt egy betegem, egy idős néni, aki hálából, megköszönve, hogy kezelem és gondozom, időnként meglepett egy-egy Lőrincz L. László könyvvel. Így viszonylag rendszeresen olvastam tőle, méghozzá azt, ami aktuálisan megjelent. Mostanában egyáltalán nem. De ennek ellenére nagy tisztelője vagyok az írónak. Félelemetes termékenységgel, nagyon izgalmas sztorikkal mutat be országokat, embereket.

Majd 2006-ban ott tartották a 12-dik ICID-et (a 15. az idén egy hónap múlva lesz Bangkokban). Így rövidítik az International Congress of Infectious Diseases-t, vagyis a Fertőző Betegségek Nemzetközi Kongresszusát. Akkor, 2006-ban hallottam először Nobel-díjas orvoskollégát élő előadásban. Őt Barry Marshallnak hívják, Ausztráliából jött és ő fedezte fel a Helicobacter pylori nevű baktériumot, mint a gyomorfekély, gyomornyálkahártya gyulladás okozóját.

Aztán jött 2007, amikor aláírták a Lisszaboni szerződést.

Most, amikor a Tezsó (portugál nyelven Tejo, spanyolul Tajo) partján felkerestük a Szent Jeromos-kolostort, akkor találtuk meg a márványtáblát az épület előtti téren, a járda szélén, a földön. Kiderült, hogy itt az épületben írták alá a fentebb emlegetett szerződést. Az aláírók szignóit pedig kőbe vésték. Alább a fotók, amiket sebtiben készítettem:

A szerződést aláíró miniszterelnökök szignói
Gyurcsány Ferenc aláírása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s