Tudja, volt nálunk Budejovicében egy ember

Színes szezon köszöntött be családunk olvasási szokásaiba. Néhány éve el sem tudtam volna képzelni ezt a kavalkádot. De ez is mutatja, hogy gyermekeink nőnek, mint a gomba.

Kicsit kopott, de remek kiadás

Mondás lett ugyanis nálunk: “Tudja, volt nálunk Budejovicében egy ember…” Igen, nem más mondta ezt, mint Svejk, a derék katona. A filmet néhány hete kaptuk kölcsön sógornőmtől (Lempergerné Juhász Emese), ami nagyon megtetszett a fiaimnak. Hatalmas nevetések kíséretében nézték végig. Dániel ezen felbuzdulva elkezdte olvasni a könyvet: Jaroslav HasekSvejk. Több mint 800 oldal, de nekiesett és halad vele.

Budejovicében egyébként remek sört készítenek (még nem kóstoltam, csak olvastam), ami nem keverendő össze az Egyesült Államokban gyártott szintén Budweisernek nevezett sörrel. Az eredet nyilván azonos, de máshol gyártják. Emlékszem, valamikor az 1990-es években volt egy reklám, amiben békák reklámozták az amerikai Budweiser változatot, ha megtalálom, belinkelem… ez: a reklám, még nem az, de nem rossz… csak megtaláltam: nézhető itt.

Közben a másik srác elkezdte olvasni a Tamás bátya kunyhóját, de most éppen elakadt vele (ezért áttért a Mi fán terem a kémia-ra). Az én gyermekkori Tamás bátya… példányomat találta meg, de mivel a borítója kopott, inkább kivette az iskolai könyvtárból az ottanit. Már nem is emlékszem rá, hogy miről szól. Az is lehet, hogy el sem olvastam. Egyszerűen régen volt.

Feleségem két könyvet is ajánlana, ha ő írná ezt a blogot. Magam ugyan nem olvastam, de amire azt mondja, hogy jó, az tényleg jó. Ippeg ezeket olvassa. Ezért ajánlom minenkinek:

Margaret élete – KIA kiadás

1. A kommunizmus alatt került Kelet-Európába Margaret Ann Bash misszionáriusként. Élménybeszámolóként írja le, hogyan indult az Egyesült Államokból a misszióba, aztán hogyan került Bécsbe, majd Magyarországra. Számomra ismerős helyszíneket, családokat is emleget (például Madarászékat Miskolcról). A gyermekevangélizáció kiépítésében vett részt. A könyv címe: Psszt! Csak semmi feltűnés! (KIA – Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány)

A Vasárnapi Iskolai Szövetség (VISZ) ajánlása: “Margaret Ann Bash önéletrajza 30 év missziói munka a kommunista Európában. Ha valaki megírja a XX. század úttörő misszionáriusainak a történetét, Margaret neve közöttük lesz.”

Élete ma is példamutató mindenki számára. Legfőképpen azoknak, akik gyermekekkel foglalkoznak, gyermekeket tanítanak.

Harmat kiadó – http://www.harmat.hu

2. Az ismert szerzőpáros több hasonló könyvet írt már. A házasságok különböző szakaszaival foglalkoznak. Történetszerűen, jeleentekkel illusztrálva mutatják az utat az emberi élet és házaspárok lelkének útvesztőjében. Ennek a könyvnek a címe: Télre tavasz (Gary Chapman és Catherine Palmer)

“Az új szerelemnél nincs fényesebb, a hosszú szerelemnél nincs nagyszerűbb, ám az újraéledt szerelemnél nincs gyöngédebb dolog a földön.” Brad és Ashley tudták, hogy a mézeshetek felhőtlen időszaka nem fog örökké tartani, arra mégsem számítottak, hogy a házasságuk ilyen hamar véget érhet. És vajon Pete és Patsy meddig vár még az egybekeléssel? Mi lesz Codyval és Jennel? Még sok minden fagyos Öbölmélyén, de a sokat ígérő tavasz szinte karnyújtásnyira van…”
— írja a kiadó a honlapján a könyv ajánlásában.

Mindeközben én pedig Horthy ön- és a Vas Zoltán által megírt életrajzát olvasom. Miközben végeztem a sebészprofesszor és Paulo Coelho: Zahir-jával. Ezekről beszámolok később.

Tudja, volt nálunk Budejovicében egy ember” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Már csak azt lenne jó tudni, hogy Svejk a Budejovicky Mest’ansky Pivovary vagy a Budejovicky Budvar Pivovary sörét részesítette előnyben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s