Gárdonyi Géza fotelje kényelmetlen…

… de a könyvtára gyönyörű.

Az Eger Vára Barátainak Köre honlapja: klikk a képre a linkhez

A fenti állítást ne próbálja senki megcáfolni, mert saját magam tapasztalhattam meg a múlt héten. Fent voltunk ugyanis két nagyobb fiammal a Gárdonyi házban a vár fölött. Az Egri Várbarátok egyik rendezvényén vettünk részt, ahol Szalainé Király Júlia irodalomtörténész vezetett körbe az író házában. Sőt, a dolgozó szobában megengedte, hogy leüljünk Gárdonyi eredeti foteljeibe. Ekkor jöttem rá, hogy a keménynek tűnő ősrégi fotőjök úgy elnyelnek, mintha egy kádba ereszkedne alá az ember.

A dolgozó szoba fényképe, a kényelmetlen fotőjökkel.

Kényelmetlen fotelek, de maga a dolgozószoba elbűvölő. Főleg azért, mert gyönyörűen rendezett könyvtár is egyben. Állítólag Gárdonyi a vagyonát a könyvekre fordította és tízezer kötetet gyűjtött össze. Most sem olcsó a könyv, akkor pedig kifejezetten drága volt.

Az egyszerű halandó úgy gondolná, hogy ilyen irodalmi munkássághoz kell is a könyv, főleg az irodalmi, nyelvi alkotások. Volt is neki bőven. De nemcsak ilyeneket találunk a szekrényeiben, hanem például természettudományos műveket (írtam róla itt). Ami pedig különösen lenyűgözött, az az, hogy láttam angol, német, francia nyelvű műveket is. Király Júlia elmondta, hogy latin és görög, valamint orosz könyvei is voltak az írónak.

Igaza volt. Ha nem is beszélte tökéletesen ezeket a nyelveket (néhányat természetesen igen kiválóan ismert), akkor is, a műveinek megírásához igazi széles látókört adott, hogyha ezekbe beleolvasott.

Egy másik érdekessége a dolgozószobának, hogy az íróasztal fölött a plafon ki van vágva és egy világító ablak található ott. Megtudtuk, hogy amikor Gárdonyi alkotott, akkor minden ajtót, ablakot, sőt, az ablakok spalettáit is becsukta. Onnan sem zaj, sem pedig fény nem jöhetett be. Ezért próbálta az író pótolni a természetes fényt felülről. Érdekes belegondolni, és logikus is, hogy ő úgy tudott hatékonyan dolgozni, írni, ha nem zavarta semmi és senki. Ilyenkor biztosan belefeledkezett a művébe és a fantáziája szárnyalt. Ez utóbbit bárki elhiheti, ha beleolvas a műveibe… tényleg szárnyalt.

A Gárdonyi ház megtekintése után a Dobó bástyában (vár) folytatódott a program, ahol tea és pogácsa mellett további érdekességeket hallhattunk. Ezúton ajánlom egri olvasóimnak, hogy lépjenek be a Várbarátok Körébe. Megéri, mert sok érdekes meglepetés vár még ránk, egriekre is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s