Még hosszabb és még bonyolultabb

Annak idején, ahogyan írtam róla itt (klikk), átverekedtem magam az új Alkotmányon. Azt végig olvastam. Most megpróbáltam átverekedni magam a költségvetési törvényen, nos, bevallom, nem olvastam végig. Még hosszabb és még bonyolultabb: 276 oldal, tele olyan “apróbetűs” résszel, amit egyébként sem értenék meg. Mégis ki lehet hámozni belőle pár dolgot. Akit érdekel, az letölteheti .pdf formátumban itt (klikk). Matolcsy bejelentette és már végig is lehet bogarászni. Ez jó dolog.

A 2012-es költségvetés 14 ezer milliárd forinttal üzemel. Ez bizony 12 nullát jelent a 14 után. Úgy is írhatnánk, hogy 14-szer 10 a 12.-en (tizenkettediken). Sok-sok apró forintot jelent. Még a milliónak is 14 milliószorosa. Igen nagy szám, talán felfogni is nehéz. Nem is a saját fizetésemhez vagy éppen a villanyszámlához hasonlítom, annak értelme nincs. Inkább azt szoktam figyelembe venni, hogy a kórházunk 6-7 milliárd forint körül üzemel. Ezt már könnyebb a 14 ezer milliárdhoz hasonlítani.

Ennek fényében azért érdemes belepillantani a 39. oldaltól kezdődő táblázatba. Ott aztán feketén-fehéren ott van, mire hány milliárd forintot szánnak.

Látszik, hogy csak az Országgyűlés 17 milliárd forinton üzemel (amiből a képviselői fizetések kitesznek néhány milliárdot éves szinten), ezen szeretnének csökkenteni a kisebb Parlamenttel. Az Alkotmánybíróság és Ombucmanság 1-1 milliárdja nem is sok. A Miniszterelnökség elemészt vagy 3-at évente. A minisztériumok is 3-8 milliárd forintot visznek el egyenként. A nemzeti parkok 6,5 milliárd forintba kerülnek, ne sajnáljuk tőlük (mármint a Nemzeti Parktól, a miniszterek más kérdés). Nem is sorolom.

De az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2012-ben 230 milliárdba fog kerülni. Reméljük hasznára válik a Nemzetnek.

De hát, ott van az a fránya harcművészet, akarom mondani hadászat és a honvédség (a művészet is drága, ha megnézzük a színházak, operák és zenekarok támogatását). Sokba kerül a fegyverkezés: a minisztérium 17 milliárd, aztán ott van a “HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal”, ami meg dologi kiadásra 54 milliárdot tervez (mi lehet az? biztos a fegyverek vagy a Gripenek), a vezérkar közvetlen kiadása 12 milliárd személyi – húúú sokba kerül a parancsnok úr, de a “százados urak” még többe, mert MH ÖHP 93 milliárdot visz el, a Katonai Felderítő Hivatal meg 8 milliárdot. Micsoda összegek mennek el ezen a területen! Érdemes összeadni.

Plusz, Terrorelhárítási Központ 9 milliárd.

A bíróságok 70 és az ügyészségek 30 milliárdja is nagyobb tétel, a rendőrség 220 milliárd, a börtönök meg 40 milliárd (Büntetés Végrehajtás). Ezt is add össze, kedves olvasó!

A kutató intézetek és kisebbségi önkormányzatok nem nagy tétel. Annál nagyobb az önkormányzatok…

Érdekes még, hogy az APEH működtetése 130 milliárd forintba kerül, de hát ők szedik be a pénzt, ahhoz kell az apparátus.

Felsorolok még néhány húzós tételt, amire nem is gondoltam volna:
Autópálya rendelkezésre állási díj: 99 milliárd
A helyközi személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése: 183 milliárd (sokba kerül a 65 év feletti ingyenjegy a kasszának)
A vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítése: 47 milliárd

Az egyetemek és főiskolák belekerülnek vagy 400 milliárdba, az Országos Mentőszolgálat 25-be, közoktatás normatíva 100 milliárd fölött. Családi pótlék 355, GYES meg 66 milliárd. “Korhatár alatti ellátások” címen 220 milliárd forintot számolnak (mármint: nyugdíjkorhatár).
Magyar Tudományos Akadémia 57 milliárdot visz el, a Magyar Művészeti Akadémia csak 1-et.

No, most vegyünk egy mély levegőt, aztán fújjuk ki és nyugi: az ország adósságának a finanszírozása:
1128 azaz “ezeregyszázhuszonnyolcmilliárd” forintba kerül majd 2012-ben.

Még nagyobb levegő… és kifújjuk:
Öregségi nyugdíj: 2125, azaz “kettőezeregyszázhuszonötmilliárd” forint. Komoly tétel, valljuk be. Sajnos ezen tényleg a nyugdíjkorhatár emelésével lehet csak nyesni. És lássuk be: a 206 milliárd rokkantsági nyugdíj is tetemes tétel.

Az Egészségbiztosítási alap is nagy összeg: kb. 1750 milliárd forint lesz. Ennyin üzemel az egészségügy, ami hatalmas összeg, hiszen a teljes költségvetés több, mint 10 százaléka. A nyugdíjjal együtt kitesz 4 ezer milliárd forintot. Ennyibe kerül a szociális-egészségügyi jólétünk.

Bocsánat, a hosszú posztért, de még egy szakasz hátra van: a 182. oldaltól olvasható az “Adó- és járulékpolitikai célkitűzések” fejezet.

Emelnek az ÁFÁ-n, a jövedéki adón (pl. a gázolaj így 13 forinttal kapásból nő literenként), meg átalakítják az SZJA rendszerét és marad a “regadó” is az autóvásárláskor. Utalok a napilapok ezzel foglalkozó cikkeire. De a dokumentumban “eredetiben” elolvashatjuk.

Még hosszabb és még bonyolultabb” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. …hogy te mit nem olvasol ! Mostanában a blogodban kezdem látni, hogy írtó tájékozott vagy…meg sem merek majd mukkani a jelenlétedben 🙂

    1. … azért ez túlzás. A látszat csal, inkább úgy fogalmaznék: azokban a kérdésekben, ami megjelenik a blogomban, abban igyekszem utánanézni a részleteknek. Miként látom, te sem mulasztasz el fontos teológiai kérdésekben jól utánajárni a dolgoknak és úgy véleményt formálni (http://literaty-nazo.blogspot.com/). Ez fontos! A média jól megvezeti az embereket, ezért jobb ha a teljes étlapot látjuk, és inkább mi válogatunk róla, minthogy válogatás nélkül lapátolják a szánkba a fogásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s