Semmelweis terv – Az egészségügy beteg

Ha már Semmelweis betegségéről írtam (itt), akkor nem tudom megtenni, hogy ne írjak a Semmelweis tervől. Ez nem más, mint a kormányzat, a minisztérium átfogó koncepciója az egészségügy rendbetételére. Hosszú dokumentum: majd 140 oldal, ami nem tűnik soknak, de mivel a szövegezése szigorúan szakmai, méghozzá egészségügyi-szervezési szakmai, így a végigolvasása egyáltalán nem felüdülés. Annál is inkább, mert az első néhány részében az áltunk észlelt hibák hátterének feltárása folyik.

Néhány érdekes részletet hadd emeljek ki és kommentáljak:

“A rendelkezésre álló források által meghatározott megvalósíthatósági korlátok szükségessé tehetik a szükségletalapú hozzáférés és fizetési képességgel arányos hozzájárulás alapelvei illetékességi körének szkítését, azaz az öngondoskodás (az fizet az egészségügyi ellátásért, aki igénybe veszi) kiterjesztését, kiegészítő jelleggel. Az egészségügyben a forrásteremtés módját a szubszidiaritás és a szolidaritás egyensúlyának megtalálása határozza meg, a politikai és technikai megvalósíthatóság korlátain belül. A szubszidiaritás elvét célszerű a rendszerszintű átalakítások esetében is figyelembe venni. Az öngondoskodás alapelve a szubszidiaritás értékéből is származtatható. A szubszidiaritás kívánja meg, hogy olyan szükségletek kielégítését, amelyeket kisebb közösségek, vagy éppen az egyének képesek önerőből megoldani, ne vegyük ki a kezükből, azaz ne központosítsuk.”
—Ezt eddig nem sikerült jól harmonizálni. Az egyén a borítékkal, a hálapénzzel próbálta egyéni kezdeményezését, jobb egészségügyi ellátását finanszírozni, ezáltal kiharcolni. (MZ)

“Az egészségügyi dolgozók – különösen igaz ez a pályakezdőkre – sokszor nehezen birkóznak meg a nap-mint-nap jelentkező traumatikus élményekkel, a tragédiák hozzátartozókkal történő empatikus közlésének feladatával. Ennek megoldására, a napi trauma feldolgozására krízis intervenciós, mentálhigiénés csoportok létrehozása, rendszeres működtetése feltételeinek megteremtése szükséges.”
— Sajnos ezekre a traumatikus élményekre a lakosság sincsen felkészülve. Sokan azt gondolják, hogy a halál nem következhet be, hiszen az orvostudomány már olyan fejlett, ki van zárva, hogy ne lessen meggyógyulni. A családok nem készültek fel, hogy hozzátartozójukat elveszítsék, haldoklóikat otthon ápolják. Nemcsak az egészségügyi dolgozóknak van szükségük segítségre ezen a téren. (MZ)

“A szolgáltatáscsomag keretében fontos feladat a standard ellátási körülmények meghatározása, amelyre mindenki jogosult. Az extra hotelszolgáltatásért a jelenlegi jogszabályi kereteknek megfelelően is fizetni kell, de ennek igénybevétele a standard szolgáltatási színvonal meghatározása és betartatása nélkül átláthatatlan, kusza.”
—Végre! Leírták, hogy van egy ellátási körülmény, amit meg kell határozni, amire a magyar társadalomnak megvan a fedezete. Kár, hogy csak ellátási körülményt fogalmaznak meg, szükség lenne egy ellátási szint meghatározására is. Meg kell határozni, hogy mit tudunk megfinanszírozni minden egyes állampolgárnak. Ami ezen túl van, csak úgy finanszírozható, ha a beteg vagy családja költ rá, illetve külön biztosítás keretében “gyűjti” rá a pénzt vagy éppen karitatív alapítványok, források fizetik ki. Ilyenkor az egyéb kiadásait kell, hogy beszűkítse az egyén, ha extra egészségügyi szolgáltatást igényel. Nem megy az, hogy a fogyasztói társadalom költ ész nélkül, aztán ha megbetegszik, várja a korszerű orvostudomány teljes palettáját. Már nem lehet igaz, hogy mindenki számára biztosítani kell a legmagasabb szintű ellátást. Ez nem lehetséges, mert az orvosi ellátás költségei – a tudomány rohamos fejlődése miatt – olyannyira megnőttek, hogy az finanszírozhatatlan. A források végesek és az allokációja csak úgy lehetséges, ha kijelöljük: mi az amit mindenkinek biztosítani kell, mi az ami ezen felül van. (MZ)

Akit a teljes Semmelweis terv érdekel, az klikkeljen: ide. Letölthető.

Semmelweis terv – Az egészségügy beteg” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. “…Kevés az ember, sok az ember szerű lény.
  Sötét szobában épp csak dereng a lámpafény.
  Az élet szép, csak te, Világ, vagy beteg,
  megfertőzte valami az embereket,
  a bizalom nyakán kígyó tekereg,
  zokog a bohóc, a macska kiköpte az egeret….”

  Ez a Quimby dal szól mostanában szinte egyfolytában afülemben…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s