Jim Dryden* és a “miry bog”

Nem! Jim azt mondja: már nem használják ezt a szót. Talán még mondják az angolok: “boggy”, ami azt jelenti: “mocsaras”. A negyvenedik Zsoltárt olvastuk múlt vasárnap, együtt, amikor Jimmel erről beszélgettünk. A kifejezés a 40. zsoltár második versében szerepel: “miry bog” vagy “miry clay”. Ha szó szerint fordítanánk, akkor azt jelentené, hogy “sáros mocsár”. De a magyar biblia-fordítás jobban vissza adja: “sáros fertő”. Érdekes, hogy a “fertő” kifejezés magyarul is mocsaras helyet jelent az Értelmező Kéziszótár szerint (Pusztai – 2007). Nyilván a fertőzés szó is innen ered. Vagy éppen ellenkezőleg? A fertőzések miatt nevezték el így a mocsarat? Érdemes ilyenkor elővenni az etimológiai (a szavak eredetét vizsgálja) szótárat (Benkő – 1967), ami az első fellelhető iratban a következőképpen mutatja be: “ad harmu ferteu” (a Tihanyi Apátság alapító levele – 1055 – lassan ezer éves), ahol “sáros fürdőt” jelent. Eredetileg az állatok fetrengőjét, fürdőjét, a disznó dagonyát értették alatta. De már 1372-ben használják a szót “züllöttség, erkölcsi szennyezettség” értelemben is. (Megjegyzendő: a “förtelem” szó is ebből ered.) Érdekes. Íme a szövegkörnyezet miatt a teljes mondat a Bibliából (az előző mondattal együtt):

“Várván vártam az Urat, és hozzám hajolt, és meghallgatta kiáltásomat. És kivont engem a pusztulás gödréből, a sáros fertőből, és sziklára állította fel lábamat, megerősítvén lépteimet.” – Károli Gáspár fordítása.”

“Várván vártam az Urat, és ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat. Kiemelt a pusztulás verméből, a sárból és iszapból. Sziklára állította lábamat, biztossá tette lépteimet.” – Új fordítás

Folytatás: “crops” vagy “corps” – nem mindegy

*Jim és Mary Dryden rendszeresen látogat meg bennünket. Az eastbourni (Anglia) Marine Hall nevű gyülekezet tagjai. Idén is egy hetet töltenek Egerben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s