RSS

Jim Dryden* és a “miry bog”

14 máj

Nem! Jim azt mondja: már nem használják ezt a szót. Talán még mondják az angolok: “boggy”, ami azt jelenti: “mocsaras”. A negyvenedik Zsoltárt olvastuk múlt vasárnap, együtt, amikor Jimmel erről beszélgettünk. A kifejezés a 40. zsoltár második versében szerepel: “miry bog” vagy “miry clay”. Ha szó szerint fordítanánk, akkor azt jelentené, hogy “sáros mocsár”. De a magyar biblia-fordítás jobban vissza adja: “sáros fertő”. Érdekes, hogy a “fertő” kifejezés magyarul is mocsaras helyet jelent az Értelmező Kéziszótár szerint (Pusztai – 2007). Nyilván a fertőzés szó is innen ered. Vagy éppen ellenkezőleg? A fertőzések miatt nevezték el így a mocsarat? Érdemes ilyenkor elővenni az etimológiai (a szavak eredetét vizsgálja) szótárat (Benkő – 1967), ami az első fellelhető iratban a következőképpen mutatja be: “ad harmu ferteu” (a Tihanyi Apátság alapító levele – 1055 – lassan ezer éves), ahol “sáros fürdőt” jelent. Eredetileg az állatok fetrengőjét, fürdőjét, a disznó dagonyát értették alatta. De már 1372-ben használják a szót “züllöttség, erkölcsi szennyezettség” értelemben is. (Megjegyzendő: a “förtelem” szó is ebből ered.) Érdekes. Íme a szövegkörnyezet miatt a teljes mondat a Bibliából (az előző mondattal együtt):

“Várván vártam az Urat, és hozzám hajolt, és meghallgatta kiáltásomat. És kivont engem a pusztulás gödréből, a sáros fertőből, és sziklára állította fel lábamat, megerősítvén lépteimet.” – Károli Gáspár fordítása.”

“Várván vártam az Urat, és ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat. Kiemelt a pusztulás verméből, a sárból és iszapból. Sziklára állította lábamat, biztossá tette lépteimet.” – Új fordítás

Folytatás: “crops” vagy “corps” – nem mindegy

*Jim és Mary Dryden rendszeresen látogat meg bennünket. Az eastbourni (Anglia) Marine Hall nevű gyülekezet tagjai. Idén is egy hetet töltenek Egerben.

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: