Tecumseh – a törzsfőnök

Íme a törzsfőnök vázlatos ábrázolása világszerte
Íme a törzsfőnök vázlatos ábrázolása világszerte

Ki volt ez az indián? A wikipedia bőven ír róla: ezen a linken. Soha nem gondoltam volna, hogy szembejön velem az “öreg”. Sőt, létezéséről sem tudtam, amíg el nem kezdtem felújítani az édesapámtól örökölt fűnyírót.

Pedig Tecumseh egy igazán híres indián volt. A neve azt jelenti: hulló csillag. Az amerikai függetlenségi háború idején született 1768-ban, Ohio államban (akkoriban Egerben éppen virágzott a barokk Eszterházy Károly püspöksége idején). Azért is volt állandó háborúságnak kitéve gyermekkorától, mert az indiánok és a telepesek rendszeresen harcoltak egymással. Az Ohio-völgyet az amerikaiak az Egyesült Államokhoz csatolták így az indiánok észak-nyugat felé vonultak, ahol saját, független “benszülött” indián államot szerettek volna megalapítani (a mai Indiana területén). Ezért Tecumseh – ekkor már felnőttként – egy nagy konföderációba hívta az indiánokat. Ő maga az úgynevezett shawnee-k közé tartozott. A nagy egyesítés nem sikerült, aztán egy harcban meg is ölték (a teljes sztori természetesen ennél bonyolultabb és hosszabb). De emléke megmaradt az Egyesült Államokban. Pénzérme ábrázolja, szépirodalmi műben szerepel, sőt még Gojko Mitić (Гojкo Митић) is eljátszotta Hullócsillagot a Tecumseh című filmben (IMDB link itt). Ha valaki szeretné az egész filmet megnézni: első rész a YouTube-on ide kattintva.

De hogy jön ide a fűnyíró?

Az én elnyűhetetlen "törzsfőnököm" még mezítelenül
Az én elnyűhetetlen “törzsfőnököm” még mezítelenül. Hát nem gyönyörű?

Úgy, hogy a TECUMSEH feliratot az édesapámtól megörökölt öreg gépen láttam először. Egész pontosan ez a típusa: TECUMSEH BVS-143-as. Kezdetben egy amerikai cég gyártotta (ők most kompresszorokat gyártanak), aminek a licenszét megvette valami olasz cég (vagy leányvállalata volt) és Európa számára kezdte el gyártani. Német ismerősök használták, aztán nekünk adták. Édesapám leharcolta, én meg nekiestem és felújítottam. Ezt, meg azt megtakarítottam a motoron, aztán beindult. Ezek a gépek ugyanis elnyűhetetlenek. Ha megnézzük a YouTubon ezt a videót, akkor láthatjuk, hogy még a szeméttelepen talált cucc is beindult (csak egy kis benzint fecskendezett bele a srác). Szóval fogtam és megbütyköltem én is. Persze a szoknyáját rozsdátlanítani kellett, itt-ott rápingálni. Aztán pedig beindult (íme a bizonyíték).

Ez úton ajánlom a márkát, hasonlóan robusztus alkotmányok, mint a Briggs and Strattonok. Bár azokat csak látásból ismerem. De ha egyszer a kezem közé kerülne abból is egy példány! 🙂

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s