A KVBK és a tömbházmester története…

Nem, nem. Ez a bejegyzés nem egy titkosszolgálat budapesti működéséről szól. Bár a KVBK egy mozaikszó, egy “kód”, hasonlóan a tömbházmesterhez csak egy vicces elnevezés, amit sajnos elég sokan használnak a napi gyakorlatban – a kocsmákban.

Borhoz a szóda = fröccs!
Borhoz a szóda = fröccs!

Mivel májbetegekkel is foglalkozom munkám során, ezért időnként (sokszor) rá kell kérdezni a páciens alkoholfogyasztási szokásaira. Az egyik ilyen esetben világosított fel az egyik betegem néhány közkedvelt kifejezés jelentéséről, mint pl. házmester, viceházmester, kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés. Természesen ez utóbbiakat már hallottam (ki nem próbáltam), de mindez felhívta a figyelmemet arra a sajátos nyelvi kincstárra, ami az italboltok pultjai körül fejlődött ki az elmúlt egy-két száz év során.

A Wikipediában egy külön bejegyzés remekül összefoglalja az elnevezéseket. Gondoltam végigveszem és fűzök egy-két megjegyzést ezekhez:

Krúdy-fröccs, amiben 9 dl bor van és mindössze 1 dl szódavizet nyomnak hozzá. A nevét Krúdy Gyuláról kapta.  A híres író gyakran töltött időt a Kéhli vendéglőben (magam is megfordultam ott egyszer). Egyébként nem ismerem túl jól a művészetét, de gyermekkori élményeim közé tartozik a Latinovits Zoltán főszereplésével forgatott film. Annak a “marha-velőscsont velő-kiütéses makro felvétele” ma is a szemem előtt van.

Kőműves = 2,5 liter bor, hozzá fél liter szóda. Valóban, egy fizikai munkát végző embernek a 3 liter folyadék jó időben kell is, de nem ennyi szesszel.

Háziúr (másnéven nagyházmester vagy bivalycsók) = 4 dl bor és 1 dl szóda, vagyis fél liter folyadék. Egy nagyobb ebédhez el is fogyogathat, de akkor más szeszt ne nagyon igyon az ember, mert megárt!

Lámpás = 1,5 liter bor, fél liter szóda. Sosem felejtem el, anyai nagyapáméktól köszönt el Gazsi bácsi (szintén rokon), úgy, hogy nem téved el, mert van nála lámpás (mutatta a zsebében az üveget) – írtam róla itt.

Avasi fröccs, amiben 7 dl borhoz 3 deci szódát kevernek. Eredetét nem találtam, de valószínűleg a miskolci Avas domb vagy hegy lehet a névadó.

Nagyfröccs (más néven hajtás, húzás), a klasszikus: 2 dl bor + 1 dl szóda. Húzásnak állítólag Móra Ferenc nevezte el.

Puskás-fröccs, ami 6:3 dl arányt jelent, nem véletlen a neve. Vannak akik Magyar-Angolnak nevezik, nyilván az Aranycsapat 6:3-as gólaránya alapján.

Csatos, amiben 1 liter bor van, de fél liter szódát is applikálnak bele. Talán másfél literes csatos üvegben tárolják?

Házmester = 3 deci borhoz jár 2 dl szóda. Ez már közelebb jár az egészséges dózishoz (ami egy pohár bort jelent).

Polgármester ugyanazt az arányt képviseli, mint a házmester, csak egy kicsit nagyobb, már káros dózisban: 6 dl bor és 4 dl szódavíz keveréke.

Kisfröccs (fütty, tréfa, rövidlépés) = egy-egy deci bor és szóda. Elég híg lehet, majd egyszer kipróbálom. Könnyű kis üdítőnek tűnik. Talán ezért is nevezik tréfának vagy füttynek. József Attila szerint egy füttyre meg lehet ennyit inni. Reméljük nem a vonatfüttyre gondolt… vagy mégis.

Háp-háp, a kisfröccs dupla dózisa: 2-2 deci bor és szódavíz. Eredetét nem tudtam meg, talán valami népi hagyomány.

Bakteranyós: brutális szó, rosszul hangzik: 2,5 – 2,5 deciliter bor és szóda keveréke. Fél liternyi folyadékot képvisel.

Maflás — hát igen, ha valaki megiszik fél liter bort fél liter szódával, az bizony megüti az idegsejteket. Biztos csap akkorát, mint amikor valaki kap egy maflást, vagyis egy jó nagy pofont.

Viceházmester (ezt is emlegette az egyik betegem), amiben két deci borhoz tesznek három deci szódát. Elég jelentős hígítás. Nyilván, mivel a házmester fordított keverési arányát jelenti, ezért kapta a “vice” kiegészítést.

Alpolgármester, ehhez hasonló, hiszen a 4:6-os arányt képviseli a polgármester 6:4-es arányával szemben.

Hosszúlépés, vagy más néve fordított. Ha a rövidlépés volt az 1-1 deci arány, ez meg van toldva egy dl szódával, így lesz belőle egy három deciliteres pohárban keverék ital.

Lakófröccs (kisházmester, sportfröccs) mindössze 1 dl bort tartalmaz és mivel 4 dl szóda is van benne, bizonyára kellemesen üdítő lehet (talán ezért sport).

Sóherfröccs (távolugrás, kukamosó). Valószínűleg azért kapta a nevét, mert mindössze 1 dl bor van az 1 liternyi folyadékban. A kukamosó is gúnynév csak. Pedig nyilván egészségesebb, mint meginni egy Krúdy-fröccsöt, ami pedig már kifejezetten káros. Szegény Krúdy mája sem bírta (legalábbis a történelemkönyvek tanúsága alapján).

Permet (suhintós) mindössze annyit jelent, hogy a pohár bor fölött ellövünk a szódásüveggel, a permet pedig belehullik a borba. Már korábban is gondolkodtam azon, hogy miért jó a szóda a borban. Hamar rájöhetünk, hogy amikor egy bor fiatal friss, éppen kiforrt, akkor sok szénsavat tartalmaz (tüzes). Aztán a fejtésekkor veszít az üdeségéből, amit vissza lehet állítani egy kis szénsavas víz hozzáadásával.

Ez volt a klasszikus táblázat. Most következzen néhány vicces kombináció még:

Francia fröccs: katasztrófa kombináció! Házi pálinka szódavízzel. Ha rágondolok kiráz a hideg. Nem ajánlom kipróbálni.

Málnás: fehérboros nagyfröccshöz málnaszörpöt kevernek. Érdekes íze lehet. Minden bizonnyal könnyedebb és nőiesebb ital, mint a száraz boros fröccsök.

Postásfröccs: dupla feketekávé fél deci rummal. No, hát ez aztán nem semmi kombináció. A rum elkábítja a pácienst, a kávé meg felébreszti. Érdekes.

Góré fröccs (ijesztett fröccs): igazából egy pohár bor, amihez kevés szódát nyomnak (ami még elfér a pohárban). No, nagyapám is ilyet ivott annak idején. Nem sokat! De nála láttam ezt a technikát élőben még csöpp gyermek koromban.

Instant fröccs — hát eszembe nem jutott volna: a bort eleve a szódás szifonba töltik és úgy kapja meg a patront. A szifonból pedig a kész szódás bor jön ki!

Tömbházmester: van aki a háziúrral azonosítja, de van aki 3 db házmestert ért alatta. Az pedig már 9 dl bor (mint a Krúdy-fröccsben), ami káros az egészségre, ha csak nem egy hétig issza az ember.

Kisvadász, nagyvadász (kis-VBK, nagy-VBK, boxos, leó, cibere). A vörösboros kóla (VBK) kicsi (1 dl bor + 1 dl kóla) és nagy (2 dl bor + 1 dl kóla) változata.

KVBK, vagyis katalizátoros vörösboros kóla. A katalizátort a 2 dl bor + 2 dl kóla mellé az 1 dl rum jelenti. Hát be is indulnak a katalizátoros folyamatok az agyban, csak éppen rossz irányban. Nem ajánlom!

Medgyessy-koktél: háromkettes boroskóla. Értelem szerűen 3 dl bor és 2 dl kóla.

Kuka fröccs: este a bor, reggel a szóda. Nem is fröccs ez valójában, hanem csak egy poén, állítólag a Földtani Intézet geológusainak repertoárjából.

Szerencsés flótás: kisfröccs, felöntve kicsi rummal. Csak meghűlés esetén ajánlom. 🙂 Egyébként a rum minek bele.

Remélem, hogy ezzel a bejegyzéssel sikerült felhívni a figyelmet a következőkre:
1. a bor kis mennyiségű fogyasztása egészséges, de a nagy mennyiség kifejezetten káros.
2. A magyar nyelv a kocsmákban és vendéglőkben is igen sokat fejlődött.
3. A hepatológusnak sem árt, ha képben van az alkoholos italok arzenáljában, elég sok ember fogyaszt ilyen bortartalmú keverékeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s