Jean-Jacques Rousseau és az örmény kaftán

Örmény kaftánban, mert féltette a veséit?
Örmény kaftánban, mert féltette a veséit?

Ejnye már! Ezek a krónikus pyelonephritisek… ma már nincsenek. Vagyis vannak, de a korszerű antibiotikumokkal jelentős részük meggyógyítható.

Alexandre Dumas a Joseph Balsamoban (374. oldal), amikor a király (XV. Lajos) és a rendőfőnök Sartines beszélgetnek, a következőt említi: bosszantja az uralkodót, ha Rousseau örmény ruhában jelenik meg.

Miért hordott ez a furi alak, ez a filozófus örmény kaftánt? Ennek igazán prózai oka volt. Meg akarta előzni, hogy húgyúti infekciói, leginkább vesemedence gyulladása alakuljon ki.

Ezt a lehetséges válasz olvashatjuk egy angol nyelvű oldalon: “According to David Edmonds and John Eidinow, Rousseau had taken to dressing in an Armenian costume, consisting of a jacket, caftan, fur cap with gold tassel, and a silk belt, because the ‘loose caftan made it easier for him to cope with his ever more taxing bladder condition.’ (Rousseau suffered a congenital deformity of his urinary tract.) The choice of an Armenian outfit, rather than any other suitably exotic loose-fitting costume, may have simply been chance – an Armenian tailor happened to pass through Montmorency at that time.”—forrás wiki.answers.com

Magyar írónő is hivatkozik rá. Dániel Annánál olvassuk (életrajz a wiki-n), méghozzá a Toll és trónus c. könyvében: “- Hát én nem vagyok beteg? – csattant fel Rousseau. – Hosszú évek óta kínlódom a hólyaghurutommal, s a bajom egyre súlyosbodik. Mért járok én örmény kaftánban? Nem különcködésből, miként ellenségeim, Holbach báró meg a köre híresztelik. De ha a beteg vesém nem bírja a kocsirázást Genfig, fogjak vándorbotot a kezembe, és gyalogoljak d’Épinay-né hintója után.”

A jó meleg viselet mostanság sem árt, amikor hirtelen olyan hideg lett a január.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s