Műszerek – 1. rész

Ez a bejegyzés lesz a leghosszabb, ami valaha is született. Talán nagyobb volumenőre nem is fog sor kerülni többet. De muszáj túlesni rajta, remélem a nagyérdeműnek hasznos lesz. A végeredményt majd a keresőkből bejövő találatok fogják megmutatni.

Aki rendszeresen kerékpározik a családjával, annak egész bringás gépparkot kell fenntartania. A gumijavítás rendszeres, de hasonló a láncok olajozása, a fékek állítása (Cantilever, canti-, V-fékek). Ritkábban de szükség van a hajtómű szerelésére és a csapágyak zsírzására is. A mai modern bicikliknél különleges szerszám-repertoárra van szükség, hogy ezeket a karbantartásokat meg tudjuk csinálni.

Lássuk hát a listát, fényképekkel illusztrálva, tanácsokkal megspékelve:

Elengedhetetlen!

1. Ez a spray elengedhetetlen. Vigyázat, nem olajozásra való, nem kenőanyagnak használatos, hanem csavarlazításhoz és olajos alkatrészek tisztításához. A hozzá adott szívószálszerű csővel jól be lehet irányítani a résekbe az anyagot. Remekül lehozza az olajjal, zsírral keveredett mocskot a legeldugottabb területekről is. Igazából a láncot is ezzel kellene öblíteni, de ahhoz drága, mert a kisebbik palack is ezer forint felett van.

Minden bringaszerelő házi műhely fontos tartozéka ez a flakon.

Villáskulcsok nélkül egy lépést se!

2. A villáskulcs készletből lehetőleg kettőt tartsunk a kezünk ügyében. Minden méretre szükség van. 8-astól kezdve fölfelé.

A leggyakrabban használatosak természetesen a 10-es (kisebb), valamint a 15-ös, amivel a kerekek tengelyvégét rögzítjük a villán (kivéve, ha gyorsoldó van a keréktengelyen – a drágább bicikliken). Jól jön még a 17-es, néha a 12-es, 13-as, esetleg a 9-es, de volt, hogy a 22-es kellett valamihez. Ez utóbbira nem emlékszem pontosan már.

Nagy böszme kulcsok (30-32 és 22-24)

3. Ha már villás kulcsok, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy bár elég drága, de néha szükségünk van igazán nagy méretekre is. Érdemes otthon tartani belőle. Például azért, mert a pedál-hajtókar tengelynél, ha monoblokk van betéve, akkor a kiszedő szerszám ezzel hajtható.

Speciális, bringás szerszámok – egyszer kell egy életben beruházni

4. Ezért aztán következzenek itt a speciális szerszámok, melyeket egy képre raktam össze.

– felül balra található a monoblokk kihajtó szerszám, ami kb. kétezer forint, pedig csak egy vasdarabnak néz ki. Pedig kell a bringához, mert ezzel szedhetjük ki a középső tengelyt. Miért jó, ha monoblokkos? Azért mert ezeknek az élettartama hosszú.

– balra lent és jobbra fönt azok a szerszámok láthatók, amelyek szintén nagy villáskulcsot igényelnek (nem akkorát mint a monoblokk kiszedő). Ezekkel szedhetjük le a biciklik hátsó kerekéről a fogaskerék csoportot.

Itt kell, hogy elmondjam: ezek nem egyformák, mert van olyan, ami ún. menetes racsnis kivitel és van olyan, ami ún. kazettás agyhoz készült. Ezeknek különböző szerszám kell. Bal alul a menetes racsnihoz (ilyen pl. a nejem biciklije), jobbra fönt a kazettás agyhoz (ilyen pl. az én bringám). Azért van ott két szerszám, mert amelyiken a hosszú nyúlvány van, az való az üreges tengelyhez, a másik meg a többihez. A tapasztalatom az, hogy mindkettő jól működik mindkét esetben.

– a jobb alsó részen a küllőkulcs látható, különböző méretek vannak rajta. Ezekkel lehet a kerék-centírozást, küllőmeghúzást kivitelezni. Ez nem könnyű feladat. A centírozást a műhelyekben egyébként 1500 forintért megcsinálják, lehet, hogy megéri elvinni. Olyan sűrűn nincs rá szükség.

Láncostor és patent-szem

5. Ha már a kazettás agyhoz használható racsni leszedőről volt szó, akkor meg kell említeni, hogy az ilyen fogaskerék rendszer leszedéséhez szükség van arra is, hogy stabilizáljuk a fogaskerekeket, amit viszont az ún. láncostor segítségével tehetünk meg.

Ennek a hosszabb láncrészét ráfektetjük a fogaskerékre és megakasztjuk a rövidebb hurkot is és a nyél segítségével erősen megfogva rögzíthetjük a fogaskereket. Közben pedig a jobb (vagy jobbik bal) kezünkkel és a racsnileszedő-szerszámmal oldjuk a racsnit. Ne ijedjünk meg mert recsegve fog lejönni. Nemcsak a racsni recseg, amikor a kerék forog üresjáratban, hanem a rögzítés is úgy van megcsinálva, hogy leszedéskor recseg!

6. Ha már a láncostornál járunk, akkor térjünk át a biciklin található lánchoz, aminek a szerelése szintén speciális eszközöket igényel.

Láncszem-kinyomó (kb. 1600 forintos tétel)

Ha a láncunkon van úgynevezett oldható vagy patent-szem (lásd fönt), akkor könnyű dolgunk van, mert egy fogóval egyszerűen megoldhatjuk a láncot és már le is szedhetjük a bringáról.

Ha ilyenre nincs lehetőség, akkor marad a láncszemek szétszedése. Erre szolgál az ún. láncszem-kinyomó eszköz. Vigyázat, nem emberi-szem kinyomóról van szó!

Ezzel az eszközzel kinyomjuk a láncban lévő szemet és oldhatóvá válik. Ha ezt egyszer megtettük, akkor érdemes venni egy patent szemet (250-400 forint között vásárolható), amit a megfelelő méretben kell beszerezni (7-es, 8-as, 9-es lánchoz – sebességektől függően). Ezt rárakjuk és innentől kezdve gyorsoldható lesz az egész.

A gyorsoldó patent-szem azért is hasznos, mert a böcsületes lánctisztítás egyszerűbben megoldható, ha levesszük a láncot. Ebben az esetben egy flakonba belerakjuk a mosószeres vizet, beleengedjük a láncot és rázogatjuk, mint a pur-habos flakont.

Ha viszont a láncot úgy szeretnénk tisztítani, hogy fel van szerelve a biciklire…

Mégsem folytatom, a következő adag műszerből, szerszámból csinálok egy második bejegyzést!

Műszerek – 1. rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. és honnan tudok beszerezni perselyt?
    én sajna nem találom a bal oldalit, és kéne sürgősen mert elkezdtem összeépíteni a bicót

    1. Egy persely a hagyományos középső tengelyhez 100 forint bármelyik bicajüzletben, ráadásul nincsen túl nagy variáció. OBI-ban, TESCO-ban nem láttam még. Filléres tétel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s