Műszerek – 2. rész

Szóval, hogy folytassam az előző műszerlistát:

Láncmosó láda, amit a láncra felcsatolunk, s miközben a láncot hajtuk, a kis kefék tisztítják a szemeket.

6. Ha nem akarjuk levenni a láncot a bicajról és úgy akarjuk megtisztítani, akkor kell egy speciális tisztítótartály.

A kezelése kicsit bonyolult, mert ha felcsatoltuk a láncra, akkor egyszerre kell a mosószert is tölteni, a ládát tartani és a láncot is tekerni. De segítséggel (még valaki besegít), akkor nagyon hatékonyan működhet.

Az ára valahol 4-5000 forint körül mozog, úgyhogy egyáltalán nem olcsó. Ez egy olyan szerszám, aminek a megvásárlása meggondolandó! Nem feltétlenül szüskges.

Előbb utóbb mindenféle méretben szükségeltetnek

7. Amelyek viszont szintén elengedhetetlen szerszámok, azok az imbusz-kulcsok. Hatszögletű rudak ezek, meghajlítva.

Csőkulcsok. Csak azért vannak összeragasztva, mert utazáshoz vittük magunkkal és ne zörögjenek a csomagtartóban.

8. Ha már kulcsoknál tartunk, akkor meg kell említeni a csőkulcsokat. Fontosak, mert vannak olyan anyacsavarok a bringán, amihez ezekkel a szerszámokkal a legkönnyebb hozzáférni. Ezért a villás-kulcsok, imbusz-kulcsok mellett ezek is elengedhetetlenek. Ezekkel tudunk például azokhoz az anyacsavarokhoz hozzáférni, amelyek régebbi négyszögtengelyes középrészeknél rögzítik a hajtókarokat.

Perselyek, golyó kosárban és golyó külön

9. Ha már ismét a középső tengelynél járunk, akkor gondoljunk arra, hogy nemcsak monoblokkos középrészek vannak, hanem hagyományos csapágyakkal működő rendszerek is (pl. fiaim bringái). Ezek miatt érdemes a műhelyben tartanunk csapágyakat, csapágygolyókat. Hasonlóképpen a kormány-oszlopának a csapágy-szerelése is időnként szükségeltetik, ezért ilyen méretű csapágyakat is érdemes otthon tartani.

Olaj és zsír különböző minőségben

10. Ha pedig csapágyak, akkor zsír. Ne felejtsük el, hogy a csapágygolyókat nem olajozni kell, hanem zsírba kell ültetni. Nem kell pukkadásig megtölteni a házukat, vagy a perselyt, de legyen azért miben futnia, szaladnia a golóbisnak.

A jobb oldali kép bal oldalán látható két különböző minőségű olaj. A fekete flakonos speciálisan láncolajozáshoz kell (elég drága, de pár csepp elég). A kép jobb oldalán pedig a csapágyak zsírzásához szükséges olcsóbb és drágább változat.

A szín nem számít, de jól ragadjon

11. Azt hiszem nem kérdéses, hogy a szigetelő szalag szintén alapvető a műhelyben. Nem kell ahhoz villanyszerelőnek lenni, hogy belássuk, ez a legjobb vezetékek javításához, vagy éppen ideiglenes rögzítésekhez. De van, hogy jelölésre használjuk csak. Legyen belőle otthon, mert a házban bárhol szükség lehet rá!

Beruházás… sok bosszúságtól megóv

12. Bocsánat a fekvő képért, de a szerver nem hajlandó a helyre-forgatott képet elmenteni, úgyhogy a kedves olvasó fogassa el a fejét vagy a monitort.

A kompresszor természeten nem elengedhetetlen tétel. Pumpálni is lehet a gumikat, csak az macerás. A nagycsaládos olvasó el tudja képzelni, hogy egyszerre indul kirándulni a 4 bicikli és a csapat arra vár, hogy az apuka izzadva tapossa a leeresztett kerekek miatt a pumpát. Ennél gyorsabb (kb. 5-10 másodperc) a kompresszoros fújatás. Ehhez azért be kell ruházni egy olcsóbb bicikli árát, de cserében lehet vele festeni, homokfúvatni is.

Tartalék belső, Tip-top gumijavító készlet, alul pedig a gumileszedést segítő műanyag szerszám

13. Ha már a gumi fújásánál járunk, akkor szót kell ejteni a gumi-szerelésről. Ha valaki egyszer defektet kapott – mondjuk a város másik pontján – az nem felejti el magával vinni (ha más nem övtáskában) a szettet: alapvető villáskulcsok, gumijavító készlet vagy éppen pótgumi. Kilométereken keresztül tolni a bringát nagyon bosszantó tud lenni.

A gumileszedő szerszám helyett egy villáskulcs is megkönnyíti az abroncs leszedést, de sokszor kézzel is lejön.

14. Kell még: kalapács és kés…

Kalapács és kés

15. Aztán kell még csavarhúzó (csillag és laposfejű is)…

16. Egy francia kulcs legyen otthon, mert helyettesítheti a nagyméretű villáskulcsot…

17. Kombiné… azaz kombinált fogó szintén elengedhetetlen a műhelyben. Gyakorlatilag univerzális. Sokszor gyorsabb vele meglazítani egy anyát, mint keresgélni a megfelelő méretű villáskulcsot. Jó ha van belőle… nem is egy, hanem kettő legalább. Vagy a képen mellette látható speciális fogó… a nevét nem tudom, hogy mi, de sokat használom.

Elcsípni az elcsípendőt és megfogni az apróságokat is

18. Ha már a fogóknál járunk, akkor ne felejtkezzünk meg a drótok, bovdenek elcsípésére alkalmas csípő-fogóról. Jó jó, a kombinált fogó is tud ilyet, de ezzel könnyebb kivitelezni a dolgot.

A képen látható másik, laposabb fejű fogó pedig azért nagyon praktikus, mert a keskeny végével olyan helyekre is benyúlhatunk, ahova a hagyományos kombinált fogóval lehetetlenség. Ebből is tartsunk otthon, a legegyszerűbb kivitel pár száz forintból kijön és az éppen megfelel, mégha teszkógazdaságos, akkor is.

Rend a lelke mindennek…

19. A csavarokat, anyákat, alátéteket érdemes sortírozni valamilyen szinten. Sok időt és bosszúságot tudunk megspórolni, ha egyszer rendet teszünk köztük. Annál idegesítőbb nincs, mint amikor a megfelelő méretű csavart keressük a nagy dzsumbujban. Inkább pakoljuk fiókos fakkokba egyszer és egy életre meg van oldva a kérdés.

Általános kerékpár kulcsok, közte pedig a hajtókar-leszedő szerszám (IceToolz)

20. Az utolsó két tétel pedig egy képen. Melyről az egyik (középen) a hajtókar leszedő szerszám.

Ha a pedáltól meg akarjuk szabadítani a középső tengelyt, azért hogy zsírozzuk a csapágyakat vagy pedig a monoblokkot kiszedjük, akkor erre nagy szükség van. A képen látható változat olyan, amelyiknek a bal fele a négyszögtengelyeshez való, a jobb oldala pedig az ún. octalink-rendszerű tengelyekhez. Ez utóbbival nincs tapasztalatom, de bizonyára praktikus. A mai modern és drága bringákon használják.

21. A kép két szélén pedig azok a bicikli szerelő általános szerszámok láthatók, amik könnyűek, tehát elférnek egy kis táskában és bizonyos szempontból helyettesíthetnek néhány fent leírt szerszámot, villáskulcsot. Utazáshoz jók, de egy felszerelt műhelyben nem használjuk már.

Ezek voltak a szerszámok, amiket ajánlok beszerzésre mindenkinek, aki a család bringaparkját rendben akarja tartani és akkor sem ijed meg, ha egy hét végén be van zárva a kerékpárjavító és árusító üzlet.

Még egy nagy közös fotó erejéig megeresztek egy bejegyzést erről a témakörről.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s