A fafaragás művészete

Képekkel illusztrált, rövid könyv Bajnóczy Ferencről

Már egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy nem kell félni a fától. Azt is megjegyeztem, hogy vannak, akik művészi fokon tudnak bánni az anyaggal. Ezek közé tartozott Bajnóczy Ferenc.

Nagy Róbert orvoskollégám (korábban írtam róla többször is pl. itt) ismét tollat ragadott és megemlékezett erről a kiváló képzőművészről.

Részlet a bevezetőből:
“Amikor e kis könyv megírásának ötlete felmerült – 2012. január végén – találkozásunk során még együtt tervezgettük Mezey István grafikus művésszel a megvalósítást. Nem gondoltam volna, hogy alig egy hónap alatt Őt is elragadja korunk alattomos betegsége, s róla is csak múlt időben emlékezhetek. Így e könyv már közreműködése nélkül született.
Ajánlom e kis könyvet Bajóczy Ferenc fafaragó művész emlékének, aki 2013-ban lett volna 80. éves. Rendhagyó pálya volt az övé, hiszen kisgyermek korától jól rajzolt és festett, mégsem választotta a művészi pálya “rögös” utjait…”
—hogy mit válaszott, az kiderül a könyvből.

Aki a gyönyörű fafaragásokat meg szeretné nézni, annak ajánlom a következő YouTube videót: Remekel a bicska (2008). Kazinczbarcikán 2012. október 18-án, 17 órakor a Kisgalériában látható ismét élőben. Messze van még, de éppen ezért írjuk be a naptárba!

UPDATE 2012. május 26.:
A fenti könyv letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból az alábbi linken:

http://mek.oszk.hu/10700/10701/10701.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s