Szeretnék szántani

Janikovszky Éva: Égigérő fű

Vannak alapfilmek. Olyan alkotások ezek, amelyeket az adott korosztályból – jelen esetben a hetvenes évek első felében születettek – mindenki ismer. Ezek közé tartozik gyermekkorunk nagyszerű műve az Égig érő fű. 1979-ben készült, azaz 32 éve. Nem most volt.

A napokban kaptam kölcsön Szabó Zoltán kollégámtól (akit emlegettem már itt). Kb. egykorúak vagyunk, így az ő számára is ugyanolyan alapfilm, mint nekem. De mi van a gyerekeinkkel? Náluk is vannak már alapfilmek: pl. Madagascar, Kung-fu panda, Shrek stb. Emlékezni fognak rá, amíg élnek.

Ez a kölcsönkapott dvd viszont alkalmat adott egy huszárvágásra. Családi moziként közösen néztük meg a filmet, nagyokat kacagtunk. Innen kezdve a számukra is alapfilm lett belőle. Az örökzöld mondások: “Csak az a szép zöld gyep!” stb. bennük is megfogantak.

Különösen nagy sikert aratott családunkban az a jelenet, amiben Misunak az ágy alatt rádiót kell utánoznia. Mit csinál? Énekel: “Szeretnék szántani, hat ökröt hajtani…”

Jó pofa Kamilla kisasszony, a szenes ember, a szúrósszemű parkőr utód, Harsányi mint rendőr, Gyabronka József, mint ifjú házas stb. stb.

Janikovszky Éva író és Palásthy György rendező nagyot alkotott.

Szeretnék szántani” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Pár hete láthattam újra TV-ben.
    Valóban alapmű.
    Igaz: én elfogult vagyok, ’40 túl erősen hajlamos a nosztalgiára!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s