Humorálpatológia

 

Patológus történetek

Prof. Méhes Gábor könyvén nincsen megjelölve az ár. Szerintem nem is lehet kapni, az interneten legalábbis nem leltem meg. Kölcsön kaptam. A címe: Humorálpatológia. A cím magyarázatra szorul. A patológia az nem más mint a kórbonctan, magában foglalva a szövettani vizsgálatokat is. A “humorál” kifejezés már érdekesebb. A szó eredeti jelentése a testnedvekkel függ össze: pl. a humorális immunitás nem más, mint a vérsavóban lévő védekező anyagok által kiváltott védekezés. Ellentéte a sejtes immunitás, amikor a védekezést védekező sejtek végzik. De a könyv címében ez csak egy szójáték, mert nem a testnedvekre utal, hanem arra, hogy a patológiában is vannak humoros történetek. Így ebben az összefüggésben a “humorál” nem más, mint a “humoros” szó kissé “elferdített” alakja. Frappáns és jól hangzó, legfőképpen pedig mulattató. A könyvben olyan történeteket mesélnek el, amelyek megtörténtek és éppen ezért különösen érdekesek. Egy példát hadd idézzek:

(hatvanas évek) “… gyakornokként tevékenykedett a boncteremben…A munkát félbehagyva a gyakornok kelletlenül kiballagott az előtérbe, ahol két fekete bőrkabátos alak ácsorgott. – Ön a doktor? – kérdezik sokat sejtetően. – Kovács és Szabó főhadnagy a Belügytől. Vörös elvtárs ma éjjel hunyt el, váratlanul. Mindnyájan meg vagyunk rendülve, az elvtárs nagyon jó elvtársunk volt. Azt szeretnénk kérni, csak jó alaposan tessék felboncolni, mert Vörös elvtárs megérdemli…”

A könyv a Magyar Patológusok Társasága 70. kongresszusa tiszteletére készült. Csak kölcsön kaptam és ezúton is köszönöm a kolléganőnek! Nagy élmény volt olvasni.

Humorálpatológia” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Köszönet a méltatásért, a legnagyobb élmény a történetek összegyűjtése volt. A kötetből maradt még pár példány, szívesen küldök az érdeklődőknek.
    Üdvözlettel,
    Méhes Gábor

    1. A könyvet hol tudnám megszerezni és milyen áron? Ha nem lehet megvenni interneten ,küldene nekem a megmaradt pár példányól? Előre is köszönöm! üdv: Alina

  2. Professzor Úr! Örülök a könyvének és hozzászólásának. További jó munkát és oktatást! Üdvözlettel, MZ

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s