Rembrandt, Rubens és Renoir

Melyik a kakukktojás?

Hadobás Zoltán barátomék nappalijában egy Rembrandt függ. Ne siessen senki ellopni! Nem eredeti, hanem egy kiváló reprodukció: A tékozló fiú hazatérése (Szentpétervár, Ermitázs). Egy eredeti festmény áráért egy egész falut meg lehetne venni a környéken, de Magyarországon nincs is magánkézben ilyen alkotás. Korábban, ha jól emlékszem Breughel függött a Rembrandt helyett, úgy látszik, kedveli a németalföldi festőket.

A festményről, azon is a tékozló fiú apjának ábrázolásáról beszélgettünk, majd szóba kerültek más festők is, többek között Rubens. Ő is “R” betűs híresség. Ahogy itthon visszagondoltam az estére, eszembe jutott, hogy annak idején – húsz éve, a középiskola végén – a három “R” betűs festőt magam is értékeltem. A harmadik volt Renoir.

Most jön a találós kérdés: Melyik festő a kakukktojás?

A három festő műve - montázs a találós kérdés kedvéért

Szerintem anélkül, hogy a Wikipédiában utánanéznénk, azonnal látható, hogy valaki kilóg a sorból. A harmadik kép kétszáz évvel később készült. Renoir, ő a kakukktojás! Míg Rubens harminc évvel volt öregebb Rembrandtnál, addig Renoir 235 évvel fiatalabb. Az első két festményen látszik az ünnepélyesség és valljuk be, a mesterkéltség is. A harmadik is pompázatos, de hát a ruhák! Milyen kényelmes 19. század végi divat. Kint csicseregnek a fiatalok a Moulin de la Galetten (angol nyelvú hivatkozás!). Micsoda impressziói lehettek a művésznek! Nem a műteremben pózolnak az emberek, hanem Renoir megy ki közéjük.

Kicsit polemizáltunk Rembrandt csődjéről, Rubens gazdagságáról és a műhelyekről. Közel fél évezred választ el bennünket tőlük, mégis itt van a kezük nyoma a nappalinkban. Hol tart már a tudomány! És a művészet…

A fenti három festmény:
Rembrandt: Tulpius doktor anatómiája; Rubens: Sárkányölő Szent György; Renoir: Bál a Moulin de la Galetten egészben a Google képkeresőjében pillanatok alatt fellelhető. Bocsánatot kérek a képek megvágásáért a művészektől és a kedves olvasótól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s