Henry Allen Ironside

Henry Allen Ironside (1876-1951) az evangéliumi kereszténység és a fundamentalizmus hőskorában élt. Nem! Ezt a fundamentalizmust ne tévesszük össze az iszlám fundamentalizmusával. Akkoriban a kereszténység Bibliához forduló, békés, szeretetteljes mozgalmát nevezték így, válaszként a liberális, szabad, könnyelmű teológiai irányzatokra. Fundamentumnak, alapnak a Szentírást tartották, semmi mást. Ma is vannak fundamentalisták ebben az értelemben (ne nevess ki kedves olvasó, saját magamat is ilyennek tartom). Céljuk az volt, hogy a Bibliát ízekre szedve, a lehető legjobban megismerjék. Különösen az angolszász nyelvterületen lett ennek az eredménye olyan “könyváradat”, ami ma is hatással van a teljes kereszténységre. Nem véletlen, hogy az első magyarra fordított Ironside könyvet több másik is követte a piacon.

Az igazság beszédének helytelen hasogatása (Wrongly Dividing the Word of Truth) c. könyve a Hárfa Kiadónál jelent meg, lassan 20 éve, valamikor az 1990-es évek elején. A fordítást Bozsóki Sándor készítette (aki a Magyar Evangéliumi Rádió és a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió munkatársa és a Szabad Evangéliumi Gyülekezet tagja). Rövid könyv, inkább kis füzet, de nagyon hasznos. Szót emel olyan téves tanítás ellen, mint a bullingerizmus.

Most, húsz év után újabb könyvét vettem kézbe, aminek címe: Megszentelődés – torzkép és valóság. Hasonlóképpen mély teológiai kérdéseket fejeteget, de úgy, hogy azt saját tapasztalataival, beszámolóival fűszerezi. Ezért nem kerülhető ki, hogy az olvasó, keresztény hívő ember mindennapi életére is hatással legyen. Nem könnyű olvasmány, de érdemes az embernek egyszer átrágnia rajta magát, aztán pedig emésztenie.

A már megjelent másik két könyvét meg nem olvastam: A négyszáz csöndes évGondolatok az imádságról. Ha valaki olvasta, örömmel várom a beszámolóját. Akár emailben, akár hozzászólásképpen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s