Napéjegyenlőség

Micsoda? Napéjegyenlőség. Érdekes esemény, a dátum változik ugyan a naptár szerint, de csillagászati szempontból mindig ugyanakkor van: ha a nap éppen az egyenlítőn delel. Az angol szó: Equinox. 1978-a írunk, amikor Jean Michell Jarre belelendült a munkába, hírnevet szerzett, és az 1977-es Oxygène c. albumot követte az Équinoxe (Napéjegyenlőség). Számtalan természetfilm aláfestő zenéjeként használták Jarre szerzeményeit. Bár az elektronikus hangzás elsőre ijesztő, mégis harmónikus.

Az első számítógépes játékok egyike volt a Loco (Locomotive). A Commodore 64-esek jelentek meg akkor: az 1980-as évek elején. Sosem felejtem el, akkor nyílt ki az én szemem is a számítógépekre. Mejelentek a ZX81-esek, a Spectrumok, a HT-k, később az Enterprise. Az Atari-k és a Videoton “video”-játékok kezdtek elterjedni. A kis számítógépeket BASIC nyelven programoztuk, nagy lelkesedéssel. A PC-k még gyerekcipőben jártak, az XT-k voltak piacon, amiben nem volt winchester, hanem a 360kbyte-os floppykról indult a DOS.

A televízióban volt egy műsor, ami BASIC programozással foglalkozott. Az ÖT-LET Magazin BIT-LET melléklete alapján készítették. Egy nagybajuszú figura magyarázta a programozási nyelv alapjait. A végén pedig érdekességeket mutattak be. Így került néhány perc erejéig műsorra a Loco. Ennek a zenéje az Équinoxe Part 5. Érdemes meghallgatni mind a kettőt:

Loco (klikk) – eredeti Eq Part 5 (klikk)

Még egy kis nosztalgia: Impossible Mission (klikk – részlet). Az első ugrálós-felfedezős-kalandozós játék. Nem, nem a Mission Impossible film alapján készült (Tom Cruise). A történet gyökere közös, de míg a C64-es program a 80-as évek elején jelent meg, a film tizenegynéhány évvel később.

Ötlet: az Atari emblémát 25 év után láttam újra, méghozzá a számítógép képernyőjén: a Ballance nevű ügyességi játék nagy népszerűségnek örvend idősebb fiaim körében. Magam is megcsináltam néhány pályát. Vicces egy program és nagy ötlet volt, hogy elkészítették.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s