Újra D’addario vagy Daddario – a pincekutató?

Néhány bejegyzéssel korábban tettem tiszteletem a D’addario cég irányában, akik igen remek egészségügyi arcpajzsokat kezdtek gyártani a covid-világjárvány 2-3. hulláma idején (eredetileg dobokra bőröket-hártyákat gyártottak – https://masza.net/2020/04/11/dobhartyabol-arcpajzs/). Igen, hangszerészek, most egészségügyi eszközöket (is) ajánlanak.

Közben a hírekben szembe jött velem még egy Daddario (utána nézve, nincs köze a D’addario családhoz). Nem ismerem a hölgyet, sorolnak filmeket, amiben szerepel, bizony egyet sem láttam (nem hiszem, hogy lemaradtam volna valamiről), de bizony híres lehet, mert az Instagram oldalának van vagy 20 millió követője (jaj, az két magyarországnyi lakos!).

Amiért a cikk felkeltette az érdeklődésemet (https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/07/29/egerbol-posztolt-alexandra-daddario/), az az, hogy ez a híres hölgy Egerben járt. Persze, híres emberek gyakran járnak Egerben (szép város, jók a borok stb. stb.), de még valami feltűnt – a képet látva kukkantottam rá, ki is lehet. Nos, íme a poszt fotója –

Az egri fotósorozat első tagja éppen egy régi épület, régi ablakát mutatja. De e mögött az ablak mögött van egy ház, a ház aljából pedig indul több pincejárat is. Olyan nagy rendszer, hogy összességében a több száz métert is eléri. Az érdekessége pedig, hogy régen városi légoltalmi pincének tervezték, aztán (valamikor a 70-es, 80-as években) mulató lett belőle, vizesblokkal, táncteremmel, billiárdteremmel, kiszolgáló helyiségekkel, kazánnal. A másik érdekesség, hogy ez a rendszer éppen az egri Vár alatt van. Benyúlik mélyen, ezért ide tervezték volna a belső liftet is, amit éppen ebből a házból lehetett volna megközelíteni. Sőt, még egy érdekessége is van: az egyik pincejárat (kb. 40 méteres) alakját és irányát tekintve valószínűleg még a török idők előttről való, tán Ottavio Baldigara idejében készülhetett. Az teljes rendszer egyébként 3 szintes, amelynek a legalsó szintje a Dobó utca alatt van, a felső pedig a ház emelete fölött valamivel.

Nos, ez a ház (vagy inkább ház-páros) a Dobó utca 30. (mellette a Dobó utca 28. föld alatti összeköttetéssel). És éppen ezt a házat fotózta le a híres hölgy. Lehet, hogy megsejtett valamit a ház titkos föld alatti világából?

A poszt eredetije: https://www.instagram.com/p/CR4E6aKN3kD/

Ha pedig a házat szeretnénk nagyobb méretben is látni, akkor az alábbi galériát érdemes megnyitni, amiben a titkos alagutak – titkosnak megfelelő – homályos rajzát is közreadom, szigorúan érdekesség képpen.

(Alaprajz, alvó denevér, kút a föld alatt homályban, a bejárat és a ház.)

A helyet a Város Önkormányzata is számon tartja, tervez vele (persze nagyon sok pénz szükségeltetne már csak a felújításhoz is). A Dobó István Vármúzeum látókörében is benne van (hiszen karnyújtásnyira van és az épületben nagyon régen működött az Országos Műemléki Főfelügyelőség irodája). Egyszer reméljük szebb állapotot is megér és a pincéje is megszépül, állagmegóvása megtörténik, mert kalandos hely. A régi egriek ismerik jól.

Újra D’addario vagy Daddario – a pincekutató?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szia! Nagyon érdekes volt számomra, mert nem tudtam, hogy ilyen hosszú alagútrendszer van Eger alatt ráadásul többszintes.Hihetetlen, hogy így elbírja a várost !!!

    A hétköznapok fogságában ezt írta (időpont: 2021. aug. 2., H, 19:04):

    > masza posted: ” Néhány bejegyzéssel korábban tettem tiszteletem a > D’addario cég irányában, akik igen remek egészségügyi arcpajzsokat kezdtek > gyártani a covid-világjárvány 2-3. hulláma idején (eredetileg dobokra > bőröket-hártyákat gyártottak – https://masza.net/2020/04/11” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s