Hol tart már a tudomány!

Amikor valamilyen csoda-kütyüt mutatnak nekem, legyen az okostelefon, tablet stb., akkor fel szoktam kiáltani irónikusan: “Hol tart már a tudomány!” Egyrészt nagyon hasznos ez a számtalan számítás- és híradástechnikai fejlesztés, de persze van hátulütője is, mert a technika és az internet együttesen képes úgy lekötni az ember figyelmét, hogy nem marad már kapacitása a körülötte élő emberekre. Súlyos hiba!

De, magam is használom azt a technikát, amire rácsodálkozok. Többek között korábban írtam arról, hogy a folyóirat kiadás mennyire átalakult, amikor is a komplett színes lap vagy magazin éppen az ember otthoni számítógépén készül el (blogbejegyzés erről itt).

Most hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy nemcsak a nyomtatott sajtó (és persze a webes hírközlő csatornák) készítési technikái költöztek az ember íróasztalára, hanem a filmezés, filmgyártás is. Sőt, az elkészült filmet azonnal be lehet mutatni a világ legnagyobb mozijában, amit YouTube-nak hívnak.

Míg évtizedekkel ezelőtt Super 8-as filmfelvevőn néhány percet rögzítettünk, utómunkálatokat nem végezhettünk (esetleg vágtuk, ragasztottuk a filmszallagot), addig ma kiváló minőségű, ún. HD felvételeket fényképezhetünk, majd a saját íróasztalunkon végezhetünk el olyan számítógépes grafikai trükköket, amelyek 10-15 évvel ezelőtt gyakorlatilag csak a profi filmes stúdiók rendelkezésére álltak. Számtalan program létezik amivel véglegesre szabhatjuk és alakíthatjuk a jeleneteket: egyszerű editor a Movie Maker (Microsoft), bonyolultabbak az Adobe Premiere, Final Cut Pro, Sony Vegas, After Effects. Egyre több ember tanulja meg (már akinek van rá igénye), hogyan lehet robbanó autókat, filmszerű hatásokat és látványelemeket kombinálni a “kis” családi felvételekkel. Zenét lehet alá tenni, hangeffektusokkal növelni az élethűséget. A lehetőségeknek gyakorlatilag csak a fantázia szab határt (és persze leginkább a ráfordítható idő).

Erre a lehetőségre szeretnék most egy példát bemutatni, erős a gyanúm, hogy az országban nem sok ilyen “esküvői videó” készült eddig. De ezt látva, hátha más is kedvet kap az ilyen készítéséhez. Nem mindig csak a hagyományos csili-vili illegetés (na az is kell azért), hanem egy kis kaland:

(A főszerepben feleségem unokatestvére és a menyasszonya (ma már felesége). A bélapáti kiszuperált cementgyár területére engedtek be menyegzői fotózásra (rendesek voltak) és ott forgattuk le nulla forintból és néhány perces snittek felvételével. Utómunka volt rajta… de gondolom mindenki észrevette, hogy a kiégett autó milyen szép maradt, mert nem tettünk benne kárt: számítógépes trükk az egész, a lövöldözés és robbanás nem volt hallható a felvételek elkészítésekor.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s