Királyi konténer

Azt a címet is adhattam volna ennek a bejegyzésnek, hogy “Királyi váró – Proletár konténer”. Most ugyanis betelt a pohár! A gödöllői vasútállomáson ebben a hideg, viharos időben sem lehet normálisan várakozni (éppen egy közeli hozzátartozóm fagyoskodik), közben pedig ott pípeskedik a Királyi váróterem gyönyörűen felújított épülete, de hát abból múzeum lett. Helyette a “proletároknak” ott a konténer:

A Királyi váróterem mellett eltörpülnek az egyéb épületek
A Királyi váróterem mellett eltörpülnek az egyéb épületek

Az épületet valamikor régen a gödöllői kastély megközelítése céljából a magyar király és becses neje számára építették. Aztán a kommenizmus alatt állapota leromlott, amolyan leharcolt MÁV pályaudvar hangulatát keltő “kiégett” épületté vált. Nekiestek és gyönyörűen felújították. Amikor Gödöllőn megfordulok (legyen az csak átutazóban a vonatablakból), mindig megcsodálom. Szeptember óta pedig rendszeresen leszállok, vagy éppen várom az Eger felé induló vonatot (legidősebb fiam tanul a Gödöllői Református Líceumban). Így szemügyre vehettem a helyzetet.

Íme a konténer váró... itt lehet egyébként a jegyet is megvásárolni
Íme a konténer váró… itt lehet egyébként a jegyet is megvásárolni

A történelmi épületből múzeum lett, a valódi utasok kiszolgálására pedig konténereket állítottak be. El tudom képzelni, hogy ideiglenes megoldásnak szánták, csak hát már túl régen vannak ott. Úgy járunk vele, mint annak idején a szovjet csapatokkal, akik ideiglenesen állomásoztak itt… több mint negyven esztendeig.

De, hogy pozitívat is tudjak írni a gödöllői pályaudvarról, leszögezem, hogy az Eger-Gödöllő vonalon a szerelvények szépek és (láss csodát!) pontosak is. Sőt, az internetes jegyvásárlási lehetőségnek az a formája is adott mindkét állomáson, hogy a jegykiadó automatából megkaphassuk a jegyet, így nem kell sorbaállni (de erről majd egy későbbi bejegyzésben).

Az írásra az apropót az adta, hogy ma délután a viharban fa dőlt a Gödöllő-Isaszeg vasútvonalra, így a szerelvények csak Gödöllőig közlekedtek.

Azért hadd zárjam mégis csak egy szép képpel:

A szépen felújított váróterem, csak az a baj, hogy még mindig a királyi párt várja... közben múzeum
A szépen felújított váróterem, csak az a baj, hogy még mindig a királyi párt várja… közben múzeum

Jelentős késéssel közlekednek a szerelvények a miskolci vonalon
Gödöllő és Isaszeg között egy nagy fa dőlt a vasúti pálya mindkét vágányára és az egyik felett megrongálta a felsővezetéket is. Emiatt Gödöllő és Isaszeg között áll a vasúti közlekedés. A Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon utazók jelentős, 30-240 perc közötti késésreszámíthatnak a késő délutáni, esti időszakban.
Az utasok elszállítása érdekébe a H8-as, gödöllői hév teljes vonalán, aBudapest Örs vezér tere és Pécel között közlekedő buszokon,valamint az M2 metrójáratokonBudapest, Örs vezér tere és Budapest-Keleti pályaudvar között elfogadják a MÁV-START által kiállított érvényes menetjegyeket és bérleteket a közlekedés helyreállításáig. Egyes vasúti szerelvények Isaszegről valamint Gödöllőről fordulnak vissza személyvonatként.
A katasztrófa védelem szakemberei megkezdték a fa eltávolítását, ezt követően az egyik vágány felsővezetékét az előírt vizsgálatok után, mielőbb visszakapcsolják a hálózatba a MÁV szakemberei. A menetrend szerinti közlekedés várhatóan csak a késő esti órákra állhat helyre.
Az okozott késésért és kellemetlenségért utasaink megértését kérjük, türelmüket köszönjük.
Budapest, 2013. november 3. MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM”

Ja, és szavam nem lehet, mert a fiam Gödöllőig mégis csak eljutott! Kezdődik a hét a suliban.

Királyi konténer” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Királyi konténer??
  Nekem is az jutott az eszembe, hogy ilyenekben aludtunk, amikor az erdőn dolgoztunk. Mi “barakkoknak” neveztük. Megoldja a szükségletet, de csak ideiglenesen, és ha 10 ember már bent van a 11. úgy fér be, ha valaki kijön éppen levegőt venni.

  De a lényeg, hogy ettől függetlenül gurulnak a vonat kerekek és a hűséges diákokat valóban elszállítják Gödöllőig (vagy tovább).

  Kitartást!

 2. Update: Most tudtam meg édesanyámtól, hogy nagyapám, aki Máriabesnyőn lakott, 1970 és 1977 között éppen a Királyi váróban dolgozott pénztárosként. Milyen jó, hogy akkor még nem volt konténer, bár már király sem! Z

 3. A 80-as vonal belső szakaszának korszerűsítése idén indul meg. Ennek keretében várhatóan Gödöllő állomást és vágányhálózatát is fejleszteni fogják. Felesleges lenne egy ideiglenes jellegű építmény, amely nem felel majd meg a későbbi igényeknek. Manapság szerintem Budapest elővárosában nem életszerű, hogy valaki mondjuk 10-15 percnél tovább várakozzon, mert – ha nincsen valami katasztrófa -, akkor addig úgyis megy vonat mindkét irányba. Aki Budapest felé megy személyvonattal, az fel tud szállni a helyből induló Flirtre, Az átmenő vonatra szálló utas meg nem megy ki 40 perccel korábban a vonathoz, így tényleg csak akkor kényszerül huzamosabb várakozásra, hogy sok késés van.
  És ha már Eger szóba került: talán ott jobb a helyzet? Épület és váróterem ugyan van, de amikor hajléktalanoktól bűzlik, be sem megy az ember, ha nem muszáj. Leülni meg a legjobb akarattal sem lehet a padokra…

  1. Hát igen, minden relatív. Itt Zambiában talán egyetlen vonal van, valahol a Rézövben (Copper Belt). Az Magyarországon kilencszemélyes minibuszba (mikrobusz) itt 20-an préselődnek be és egy nap egyszer megy, vonat nincs, és összekerekes terepjáróval lehet leginkább közlekedni. Ehhez képest Magyarország kánaán, panaszra nem lehet ok. DE! Attól, hogy 10-15 percet várakozik valaki Gödöllőn, ha beszorozzuk éppen a tömegekkel, akik ingáznak, megérdemelne egy böcsületes várót. Reméljük valamit – akkor most – a felújításnál csinálnak. Én mégis amellett teszem le a voksom, hogy a Királyi-várót valamilyen módon (múzeum helyett) funkcionálisan kellett volna hasznosítani. De hát, elfogult vagyok, mert a nagyapám abban az épületben volt annak idején pénztáros, úgyhogy nálunk családi örökség a vasúthoz való kötődés és Gödöllő szeretete.

   Egyébként, köszönöm a hozzászólást. Az egri épületet szerintem szépen felújították… hány éve is? Megérdemelte. Lehet, hogy meg kellene ismételni és szabályozni a váróban tartózkodást (csak vonatjeggyel?).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s