Stechoscope – sztechoszkóp

Ekkora pauza nem fordult még elő a blog történetében, de nincs mit tenni, mert életem egyik legsűrűbb időszaka volt az elmúlt két hét (ennek részben oka volt: ez). Igencsak rohamtempóban kellett felkészülnöm az Egri Kardiológiai Napokon tartott előadásomra (a témáról majd egy későbbi blogbejegyzésben). Nem sűrűn fordulok elő kardiológiai rendezvényeken, csak ha meghívnak. Így most részt vettem, méghozzá nagy örömmel.

A Müller Gábor egri osztályvezető főorvos által szervezett rendezvényen volt egy szimpózium, ahol a GE (vagyis General Electric) szakembere, bizonyos Dr. Homoki István tartott egy remek előadást egy új ultrahang készülékről. A lényege, hogy akkora, mint egy jól megtermett okostelefon vagy éppen egy kisebb tablet. Ez azonban egy kardiológiai ultrahang készülék, ami elfér akár egy orvosi köpenyzsebben is. Óriási fejlesztés és nagyszerű készülék. Bár infektológusként nem tudom megítélni, hogy mennyire jó a képminősége, de az előadásban láthattuk az összehasonlítást a nagyobb (asztali) gépekkel… meggyőző.

Akkora, mint egy mobiltelefon...
Akkora, mint egy mobiltelefon…

Az előadó szerint egy új kategóriát jelent ez a készülék és elnevezték sztetoszkóp echónak (stetoscope echo). Vagyis olyan könnyű és olyan mobilis, mint egy orvosi hallgató, mégis ultrahangos készülék.

Kicsit elgondolkodtam, hogy miért nem vonják össze a két szót és akkor elnevezhetnénk stechoscopenak, vagyis sztechoszkópnak. Egyetlen betű csere: stethoscope — stechoscope. Javasoltam is a kollégának az új nómenklatúrát. Én már csak így fogom hívni.

Persze az ára borsos (nem illik megmondani, hogy mennyi), de gondoltam magamban: pár éven belül minden kínai okostelefon tudni fogja a funkciót úgyis. Fejet lehet rendelni Hong Kongból. 🙂 Ja, katonáéknak már van (http://www.honvedelem.hu/cikk/22521).

Akit érdekel, hogy hogyan használják, ajánlom az alábbi videót:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s