Újra elővettem a pákát…

A kis inverteremmel 1,6-2,0 pálcával gyógyítom össze a dolgokat
A kis inverteremmel 1,6-2,0 pálcával gyógyítom össze a dolgokat

Bocsánat, a pálcát. Nem mindegy! A pákát a forrasztásnál használjuk (megjegyzem, a Robotok c. animációs film egyik kulcsszereplője Főpáka úr – angolul Bigweld – welding: hegesztés, forrasztás – remek családi mozi!), a hegesztésnél viszont pálcát használunk. Ezt is elő kellett vennem, mert…

…térjünk vissza a háztartáshoz: a szükség nagy úr. Időnként egy-egy törött eszközt meg kell forrasztani. Mivel a forrasztás elég gyengécske kötést biztosít, pláne nagyobb terhelést igénylő fémtárgyaknál, ezért időnként elő kell venni a hegesztő szettet. Igaz a mondás: Mi a forrasztás? – Kis hegesztés. – Mi a hegesztés? Nagy forrasztás. (Ezt a mondást apósomtól tanultam, aki régi szaki már… ezen a területen is. Ezúton köszönöm, hogy kileshettem, hogyan csinálja!)

Édi-bédi inverter, magam is ezt használom.
Édi-bédi inverter, magam is ezt használom.

Persze, így pár év, meg két fémből készült lugas után az ember könnyen beszél, mégis azt mondom: Nem nagy vasziszdasz (Was ist denn das? – német, fordítása: És akkó mi va’?). Meg lehet tanulni, amatőr szinten. Sőt, tovább megyek, a fiúknak technika órán kötelezővé tenném az alapokat. Bocsánat a nemi szerepek hangsúlyozásáért, lányok is megpróbálhatják.

A legfontosabb, hogy legyen egy kis készletünk. Egy háztartásban, ahol csak ritkábban van szükség hegesztésre, ott fölöslegesnek tartom a céós (CO2), védőgázas hegesztő, sőt, a nagy böszme, klasszikus hegesztő trafó beszerzését. Mert ezekkel ellentétben egy inverteres készlet 30-40 ezer forint között is megvásárolható. Ennek a transzformátornak az a lényege, hogy kicsi, könnyű – persze nem nagy teljesítményű, legalábbis az olcsó -, akár vállra is akaszthatja az ember, így létrán, állványon is lehet vele dolgozni. A nagy trafók alatt összeszakadna minden. 🙂

Az inverteres hegesztő előnyei: Könnyebben lehet ívet fogni, kevésbé gyakorlottak is gyorsan elsajátítják a használatát. Ha a pálca letapad, a vezérlés leszabályozza az áramot, így nem fog tönkremenni a hegesztés. Ez a gyakorlatban nem csak könnyebb hegesztést, hanem vékonyabb anyagok hegeszthetőségét is jelenti. A 20kHz körüli technológia miatt elegendő a szokásosnál jóval kisebb transzformátor is, így az inverteres hegesztőkészülékek kb. 4-8 kg súlyúak. Könnyen szállíthatók, magasban való munkavégzés esetén akár vállra is akaszthatók.”—írja a szerszamkell.hu

Néhány alapszabály

Ne strandpapucsban vagy szandálban hegessz, mert megcsípi a bőröd a lepattanó szikra. De ugyanígy nem javaslom, hogy gumicsizmában vagy olyan cipőben, bakancsban hegessz, amibe a nadrág szárát betűröd. A lepattanó olvadt fém ugyanis a gravitáció hatására beleszalad a cipődbe, gyorsan megtalálja az utat a lukakban és bizony kellemetlenül tud égetni. Már tapasztaltam. Szóval: egy surranó és egy vastag farmer, ami kívülről befedi a bakancs szárát, megfelelő. (Mosolyogtam is a surranómon: ha mesélni tudna – néha hegesztő cipő Egerben, néha bakancs a bozótban, Zambiában.)

Megéri hegesztő-kesztyűt használni… szerintem legalábbis. Ennek az a lényege, hogy olyan hosszú a szára, hogy az egész alkart fedi, ráadásul vastag bőr és nem ég át. Bevallom, mindig felveszem. Annak, akinek kemény bőr van a kezén, az más. De nekem gyenge… ilyenek ezek az orvosok.

Mi van a kar többi részével? Hát igen, lehet rövidujjú ingben, meg sortnadrágban hegeszteni, de kellemetlen, ha megcsíp az olvadt fém, ahogy fentebb írtam.

Megéri a befektetést, megkönnyíti a munkát a stabil fejpánt...
Megéri a befektetést, megkönnyíti a munkát a stabil fejpánt…

Hát a sisak vagy pajzs? Fontos pont! Megéri beruházni egy jobb minőségű, pánttal fejre erősíthető változatba, mert nagyban megkönnyíti a munkát. Stabilan áll az arc előtt (szabad mindkét kéz), a kis ablak – a sötét üveggel – pedig egy mozdulattal felhajtható. Itt jegyzem meg, hogy az üveg olyan sötét, hogy csak jó fényviszonyok között lehet átlátni rajta. Ezért fontos az anyag megfelelő megvilágítása a hegesztésnél. Persze, amikor az ív húz, akkor már van fény, de amíg a pálca odaér, addig egy sötétebb helységben csak kapirgálunk, kukucskálva a sötét üvegen (ezért kell a gyakorlat, nem pedig a célzóvíz) a pajzs mögül.

Remélem a hozzám hasonló amatőr hegesztőknek hasznos tanácsokkal szolgáltam, a többiek pedig kedvet kaptak ahhoz, hogy ha a szükség megkívánja, akkor nekilássanak a szikra hányásának – de csak megfelelő felkészülést követően! Nagy élmény – az első néhány alkalommal az ember adrenalinja is felszökik – amikor nekitoljuk a pálcát és felszikráznak a fémek!

Na, a legfontosabb dolog! Majdnem elfelejtettem, de talán éppen azért, mert természetes. A hegesztésnél igen nagy az áramerősség, úgyhogy ne zárjuk az áramkört a testünkkel vagy más testrészünkkel, mert ha megcsap, akkor nem biztos, hogy túléljük. De nem szeretnék senkit elrettenteni! Óvatosnak és precíznek kell lenni. Ez is egy alapszabály.

Újra elővettem a pákát…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s