Sanyikám, ez erős volt…

Ne lepődjön meg senki, természetesen semmilyen Sándorról sincs szó. A címbeli mondat mindössze egy benyögés volt a középiskolában. Czuczor László barátommal, akkori osztálytársammal sokat nevettünk azon, hogy a felnőttek, miután felhörpintik a pálinkát, hörögnek egyet és megjegyzik: “Sanyikám, ez erős volt.” A velőtrázó felelések, dolgozatok után – természetesen – mi sem hagyhattuk ki a benyögést.

Molnár Tamás igen nehéz könyve
Molnár Tamás igen nehéz könyve

Körülbelül így éreztem magam miközben Molnár Tamás: A pogány kísértés c. könyvét olvastam. A professzor feje káptalan. Valóban egy egész kanonoki kar, néhány püspök, a kis- és nagyprépost, valamint egy-két teológiai tanár szürke állománya rejtőzhet a koponyájában. Ismeretei széleskörűek, átlátja a történelmet, a filozófiát. Évszázadokat átívelő írások tömkelegét ismeri és idézi. De sajnos nekem, egyszerű orvosnak “erős volt”, mint Sanyiéknak a pálinka. Bonyolult gondolatvezetése, a temérdek idézet nem hozta át a mondandót. Sőt, itt ott, hívő keresztyénként – magamban és nyilvánosan – vitatkoztam is vele. Olyankor a három soros, bonyolult mondatot felolvastam a felségemnek: “Na, ezzel nem értek egyet!” Volt, hogy azt mondtam, amit a Légy jó mindhalálig Pósalaky bácsija: “Ugorgyunk!” (filmen: link itt)

Mégis kinek ajánlom a könyvet? Azoknak, akik a teológiával, filozófiával behatóan foglalkoznak. Ezúton köszönöm Hadobás Zoltán barátomnak a kölcsönzést, és hogy gondolt rám, de sajnos beletört a bicskám. Nem voltam kellőképpen felkészülve.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s