Megrövidítettem a fákat…

Igazi, veretes Kunde metszőolló (örökség édesapámtól)

Túl kell esni rajta minden évben. Kis segítséggel most is sikerült. Ketten szálltak be a munkába. Apósom (Lemperger János) a két kezével, édesapám pedig (2009-ben hunyt el) a metszőollójával, amit megörököltem tőle.

Nagy kincs a jó minőségű szerszám. Ő is évekig használta, most pedig én használom már évek óta. Egyszerű szerkezet, primitívebbnek néz ki a hatszázforintos “OBI-gazdaságos” ollóknál. Mérete kisebb, szíjjal kell lezárni a fogóit, ha nem használjuk. Mégis tud valamit. Ez pedig a vágási képessége. A fent említett “gazdaságos” olló már tört szét a kezemben. Nagyobb ágat próbáltam vágni és egyszerűen feladta. Nem így ez a Kunde. Mert ez a neve. Valami német figura lehetett aki alapította (Karl-Jung), a cég ma is virágzik.

Kunde logók
Kunde logók

Aztán amikor utánanéztem, hogy mibe kerül egy ilyen műszer, meglepődtem: 14 ezer forint. Drágább, mint a puccos Fiskars ollók. Kapható például a Gazdaboltban a gazdabolt.hu-n.

Az ok nyilván az, hogy valami félelmetes jó minőségű acélból készült, az élek pedig jól illeszkednek. Emellett “egyszerű”, akár egy régi BMW motorja vagy a jó öreg Commodore 64.

Visszatérve a metszésre: szőlő nem terem megkurtítás nélkül rendesen, ezért nem maradhat el a munka. A rózsák is ész nélkül burjánzanak, ha magára hagyjuk. A gyümölcsfák pedig terméssel hálálják meg, ha időnként alakítunk a koronájukon. A szilvát és bizonyos cseresznyéket kevéssé, a meggyet, kajszit jobban át kell alakítani. De az idei meneten már túl vagyunk. Ez az egy-két hónap gyorsan eltelt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s