Kalandos kommenista

Számomra mindig rejtély volt Jugoszlávia. Halvány emlékeimben élnek a nagy hajók Rijekában (Fiume) és a narancssárga játék-markoló, amit 4-5 éves koromban vásároltak a szüleim, amikor ott jártunk (1970-es évek vége). Aztán filmszakadás és jött a balkáni háború. Komolyan el kell gondolkodnunk, hogy hogyan történhetett. Ahhoz, hogy megfejtsük, ismernünk kell Tito életét. Bár túl sok időt nem fektettem bele, ezért elég volt a Wikipedián elolvasni, hogy mit írnak:

Josip Broz Tito-ról (a névre klikkelve jutsz el a wiki oldalra)

Egy biztos: nagyon kalandos volt az élete. Nem egyszer hajszálon múlt, hogy otthagyja a fogát. Megúszta a sztálini tisztogatást – nem lehetett könnyű kicselezni az öreg Ioszeb Dzsugasvili-t (ő is József volt).

Ugyanazt látjuk, mint az 1950-es évek többi nagy kommenista vezetőjénél: még az 1910-es, 1920-as évek  felfordulásában fiatalon kemény kommunista elkötelezettséggel bírtak, a háború utáni vákuumban pedig az élre törtek.

Egy dolog nagyon megragadott az életéből: “Titónak 1948 után a magyarok lojalitására volt szüksége az ellentétes szovjet blokk határán, továbbá a sajátos titóista, minden nemzetet és nemzetiséget kordában tartó, politikában szerepe volt a vajdasági magyarságnak is. 1970 után Vajdaságban hivatalos lett a magyar nyelv, magyar nyelvű újságok indulhattak, az általános- és középiskolai oktatás részben magyar nyelven folyt. Később országszerte kötelező olvasmány lett Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és Ottlik Géza Iskola a határon című regénye. Vajdaságban az utcai feliratoktól kezdve a hivatalos dokumentumokig mindennek magyar nyelven is olvashatónak kellett lennie. A hadseregben nemzetiségre való tekintet nélkül bárki lehetett tiszt, így még magyarok is voltak közöttük.” —forrás: wikipedia

A Pál utcai fiúkat természetesen ismertem. Legutóbb legidősebb fiam nagy lelkesedéssel olvasta, nemcsak azért, mert kötelező olvasmány. Az Ottlik Géza mű viszont számomra ismeretlen volt. Most megszereztem, ami nem más volt, minthogy megtaláltam édesanyám egyik könyvespolcán, teljesen véletlenül. Így nálam pihen, várja, hogy kinyissam. Akkor majd beszámolok róla.

Komolyan érdekel, hogy Tito miért döntött amellett, hogy kötelezővé teszi Jugoszláviában. Hátha kiderül a műből.

Update: épp most láttam az index.hu-n egy cikket, az örökösök marakodnak a Kalandos Kommenista hagyatékán: http://index.hu/kulfold/2011/11/24/tito_luxusautoin_is_osztozkodnak_az_orokosok/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s