Tizenhat tonna

Tennesse Ernie Ford énekelte meg először. Ehhez persze egyáltalán nem hasonlítható a Republik: Tizenhat tonna feketeszén c. száma, ami gagyi (nem is linkelem be). Legalábbis, ha az eredeti brilliáns dallmához és előadásmódjához hasonlítjuk.

Valamikor az 1980-as évek elején, úttörőként töltöttem néhány hetet Zánkán, a táborban. Akkor még nem ifjúsági centrumnak hívták, hanem egyszerűen úttörőtábornak, elvégre kommenizmus, azaz szocializmus volt hazánkban a politikai rendszer. (Csillebércen is voltam, az is megérne egy misét!) Akkor lehetett szemináriumokra jelentkezni. Csak én nevezem így, inkább csoportfoglalkozások voltak: filmvetítés, beszélgetés, közös éneklés. No, ez utóbbi során énekeltünk mi Che-ről, meg Kubáról stb. Ott volt sláger akkor a: Tizenhat tonnát raksz és mennyi a bér? c. ének. Akkor persze nem árulták el, hogy ez egy igazi amerikai sláger, nem is hallottunk Ernie Fordról.

Magam sem tudom, hogyan találtam rá a YouTube-on, de nagyon megörültem neki. Annál is inkább, mert ahogyan énekli, az valami szenzációs. A fiaim, amikor meghallgatták, rendesen magával ragadta őket. A mű eredeti címe: Sixteen tons, vagyis Tizenhat tonna. Érdemes belehallgatni:

A dal eredetije, hamár a zánkai változatot nem tudom belinkelni:

Jobb minőségben, kommentár nélkül:

Még jobb minőségben, de csak a fotójával:

A The Platters is elénekelte, ami egy elég meredek változat. A négernek szenzációs hangja van ebben is:

Sőt, Johnny Cash is feldolgozta:

Johnny Cashről olvashatunk, hallgathatunk a Credo ut intelligam blogban. Élete kalandos volt és tanulságos. “Miután az 1970-es évek elején John leszokott a kábítószerekről, újra felfedezte a keresztény vallást, s egy Nashville-hez közel eső templomba járt rendszeresen.” —wikipedia. Érdekes.

A 16 tonnát elénekelte egyébként Elvis Presley és Stevie Wonder is. Egy ilyen klasszikusról ők sem akartak lemaradni.

Hírdetés

Tizenhat tonna” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én is voltam Zánkán a 80-as években és engem is nagyon megfogott ez a dal, iszonyatos hangulat volt a sportcsarnokban. Még ma is emlékszem mennyit énekeltünk, és mennyire összefogott bennünket teljesen idegen gyerekeket akár a foglakozás, akár a zene, akár a takarítás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s