Időgép – sci-fi Mikszáthtól

Micsoda? Mikszáth Kálmán tudományos-fantasztikusban is utazott? Nem, hiszen ez a műfaj akkoriban nem is igazán létezett. Úgy látszik azonban, mégis foglalkoztatta az időgép kérdése. Persze ő ezt nem így nevezte. Körmönfontabban fogalmazott: feltámadtak a szigetvári hősök egy angyali trombita szavára, vagy 350 évvel később..

Évekkel ezelőtt olvastam Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász c. könyvét. Ami egyébként letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból (MEK) itt (klikk). Nekem az Osiris – Milleniumi Könyvtár 1999 változat van meg, még nászajándékba kaptunk egy 11 kötetes sorozatot, annak a része.

Az osiris-es fülszöveg a következőt írja:

“Mikszáth Kálmán 1898-ban írta az Új Zrínyiászt, a közélet és a parlament fergeteges szatíráját. A tévedéből – és írói szeszélyből – feltámasztott szigetvári hősök, Zrínyi Miklós és vitézei múlt század végi kalandjai: az igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagságok kiosztása, a közgyűlések, a parlamenti interpellációk, a jogi csűrések és csavarások mintha jelenünkről szólnának.”

Nyilván sokan olvasták már a művet, de javaslom újraolvasni, nagyon tanulságos. Egyetlen rövid gondolatot had idézzek belőle, ami a sajtóval foglalkozik, méghozzá a “bulvár” sajtóval, ami akkor még nevesítve nem volt ugyan, de bizonyára működött:

“A nevezetes esemény minden mozzanata reprodukáltatott a lapokban. Ezek a papír-orgazdák szeretik a vért. Nagy farizeusok. Ha meglátják a vért, lármáznak, szörnyűlködnek, közé keverik könnyeiket és tintájukat, de szeretik, kimondhatatlanul szeretik a vért – a másokét.”

Még egy megjegyzés:
Az Osiris Kiadó, véleményem szerint, egyike a legjobb minőséget produkáló kiadóknak: Osiris. A vezetője az a Gyurgyák János, aki több remekbe szabott könyvet is írt a könyvkiadásról, szerkesztésről. A “Szerkesztők és szerzők kézikönyve” alapmű a kiadással, szerkesztéssel foglalkozók számára, de bárkinek ajánlható, aki írott médiával foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s