Időkép – időgép

Ekkora szünetet már régen tartottam. Bocsánatot is kérek a kedves olvasótól. De vannak időszakok, amikor az embernek oly bokros teendői akadnak, hogy a hétköznapok tényleg hétköznapokká válnak és felülkerekednek.

A minap – a hétköznapokban – locsolni kellett. Nagy az aszály… bocsánat, inkább úgy fogalmaznék, hogy aszály van, mert az önmagában is nagy, az elhúzódó szárazságot jelenti. Az ember a kannával a kezében nézi az eget, várja az esőt! Lesz-e?

Már arra is ráfanyalodtam, hogy megnézzem az időjárás jelentést. Hova máshova fordulnék ilyen témában, mint az idokep.hu-hoz. Az előrejelzés megvan: nem lesz nagyobb eső egyelőre, locsolni kell, nincs mit tenni.

De, a honlapon más információt is találtam. A hírekbe olvasva, azonnal meglepett a cikk címe:

Fénynél gyorsabb neutrínók

A cikket olvasva felelevenedtek bennem korábbi olvasmányaim. Ugyanis nem is olyan régen: néhány évvel ezelőtt újra olvastam Stephen Hawking Az idő rövid története c. könyvét. Ez a tudós az, aki amyotrophias lateralsclerosisban szenved, tolókocsiban él és számítógépes beszédgenerátorral kommunikál a környezetével, miközben intellektusa intakt (érintetlen, ép). A könyve úgy tűnik: alapmű. Nem fizikusoknak íródott, a földi halandó is beleláthat a kvantum-fizikába, persze csak annyira, amennyire alapképzettsége engedi. Izgalmas könyv. Javaslom mindenkinek a könyvespolcára. Hasonlóképpen a Stephen Hawking, Roger Penrose: A tér és az idő természete című művet. Ez már nehezebb olvasmány, de meg lehet vele próbálkozni.

Ezekben a könyvekben egyértelműen amellett foglalnak állást, hogy nem létezik időutazás és természtesen Einsteinnel együtt vallják, hogy a fénysebességet nem lehet átlépni. Ha ez bekövetkezik, akkor az nem időutazás, hanem egy újabb dimenzióba történő átlépés. Hát, izgalmas kérdés.

Csak éppen azt felejtik el, hogy van Valaki, aki mindezek fölött, minden ilyen ugrásra, akár az időben is képes. Ne hagyjuk ki a számításunkból!

Egyébként ajánlom mind a fenti cikket az időképről, mind pedig a Hawking könyveket.

Időkép – időgép” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Felcsigáztad az érdeklődésem Zoli, beszerzem … Ha jól tudom Hawking elég masszív ateista…asszem azt mondta,a világegyetemben, nincs helye Istennek…csak egyet felejt el, hogy nem Isten van itt-ott, hanem “benne van” minden (Apcs. 17:24.27).

    1. Egyszer tényleg érdemes elolvasni, szívesen kölcsön adom, de a gyerekeinket is érdekelni fogja valamikor, ezért lehet, hogy nem árt a könyvespolcon. Hawking tényleg ateista: ezzel a vélekedésével nem értek egyet. De a Világegyetem működése mögé látni mégis élmény, még az ő szemüvegén keresztül is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s