OEP vs OHP vs OAP

A mozaikszavak reneszánszukat élik. Miért? Azért mert őrült mennyiségű információt kell feldolgoznunk már abban a pillanatban, amikor kilépünk házunk ajtaján. Óriásplakátok, bevásárlóközpontok, közlekedési táblák stb. Hadd ne soroljam tovább. Így aztán a munkahelyünkön, a levelezésünkben kezdünk mozaikszavakat képezni, rövidíteni, hogy tömörebben, gyorsabban fogalmazhassunk. Ezek közül a szavak közül adok közre három olyat, ami hangzásában vagy írásában hasonló, mégis különböző fogalmakat rejt:

az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat mindenki emlegeti, megemlegeti, aki az egészségügyben dolgozik. Ők felügyelik az egészségügyi ellátásra fordítandó és oda beáramló pénzeket. Jogosan ellenőrzik időnként a kórházakat és az orvosokat. Olyanok ők, mint az adóellenőrök a gazdasági szférában. Így aztán “rettegett” kifejezés: OEP ellenőrzés lesz.

Erről mindig két angol mozaikszó jut eszembe: OHP és OAP.

Az írásvetítőt évtizedeken keresztül használtuk az oktatásban, előadások tartása során. Mára kezdi idejét múlni, hiszen a számítógéphez köthető projektorok, vetítők olcsóbban üzemeltethetők, mert nem kell ábrákat nyomtatni, vagy rajzolni hozzá fóliára. Nos ezt az eszközt nevezik az angolok OHP-nek, vagyis Over Head Projectornak, ami azt jelenti, hogy a vetítő-fej (head) fölötte van (over) a vetítendő (projector) fóliának. Ejtsd: ou-édzs-pí.

A másik: Valamikor az ezredfordulón a fiatal brittek viccesen úgy nevezték el az öregeket, mintegy kritizálva, gúnyolva az időseket, hogy OAP. Nem mást jelent ez, mint old (idős) age (korú) pensioner (nyugdíjas). Nos ez az a bizonyos: OAP vagy kimondva: ou-éi-pí. Ne keverjük össze a kettőt, mert furcsán fognak ránk nézni. Az OEP-pel meg jobb nem összeakasztani a bajszunkat, hasonlóképpen az APEH-hoz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s