A pengetős szekció

A magyarok egy időben bele voltak zúgva Görögországba. Olcsó volt ott a nyaralás, sokan utaztak oda. Most bajban van az ország, ők is csődben vannak, meg itt is nagyon sok ember, anyagilag. A nyár, a napsütés, a mediterrán éghajlat megadja az ország hangulatát a leírásokon és a képernyőn keresztül is (magam még nem jártam ott).

Ráadásul: van a görögöknek egy remek hangszerük, a bouzouki (buzuki). Húros hangszer, fémes csengéssel. Híressé és ismertté egy film tette, aminek a címe: Zorba a görög, vagy angolul: Zorba the greek. 1964-ben készült a mozifilm, és a zenéje, ami tipikus görög népzene, pillanatok alatt elterjedt a világon. Gyermekkoromból emlékszem a dallamra, jóllehet, azt sem tudtam melyik ország zenéje. Aztán édesanyám párszor emlegette, hogy a zene, a sirtaki, a görögök zenéje. Ha nem is hagyományos népzene, de abból gyúrta Mikis Theodorakis, a híres görög zeneszerző.

Aztán elkezdték játszani szerte a világon, hírességek, többféle hangszeren:

1. Játszotta elektromos gitáron Chat Atkins: klikk ide – YouTube video. Ő korának leghíresebb gitárosa volt az Egyesült Államokban (2001-ben halt meg).

2. Hagyományos nájlon húros, klasszikus gitáron Jose Feliciano, a vak gitáros: klikk ide – YouTube video. Csoda, hogy ilyen remekül megtanult gitározni.

3. (A 2000-es évek elején André Rieu is felvette a műsorára (klikk ide), aki egyébként klasszikus nagyzenekari felállással slágerzenét játszik a tömegeknek (érdemes meghallgatni tőle a Hadd menjek Istenem c. számot, illetve a Kék duna keringőt természetesen), nagy Zauber der Musik feszteket szervez.)

4. Ha már a hegedűnél tartunk, akkor egy David Garrett nevű zenész is feldolgozta Zorbát: klikk ide (a videót időközben a YouTube-ról eltávolították). Ha pedig már a hegedűnél járunk, akkor érdemes megnézni Maxim Vengerovot, aki ugyan nem Zorbát játszik, hanem Brahmsot, akkor is nagyon jó: klikk ide (Brahms 5. magyar tánc). Érdemes figyelni az arcát, micsoda mimika!

5. De az eredeti buzukis feldolgozás az igazi: klikk ide – YouTube video. Ezen a felvételen jól látható a hangszer (jelen esetben felszerelve egy piköppel az erősítéshez).

6. Ha valakit érdekel, hogyan kell játszani a Zorbát csapatban, remek magyarázattal ellátott zeneiskola van a következő helyen: 5min – Zorba.

Egyéb buzuki zene: állítólag az egyik legjobb, meghallgatható: ide kattintva – YouTube video. És érdekességként említem meg, hogy egy magyar popzenész is hivatkozik a hangszerre, s talán játszik is rajta, úgy hívják az illetőt, hogy Delhusa Gjon, akinek a nagyapja volt görög. (Ráadásul annak az Ihász Gábornak az unokatestvére, aki azt énekli, hogy: “Múlnak a gyermekévek…”)

Végül hadd tegyem ide a Zorba the greek c. film egyik részletét, amiben híres lett a zene és a hangszer:
Fekete fehérben, hiszen 1964-et írunk: http://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM
A film Nikosz Kazantzakisz: Zorbász, a görög c. regénye alapján készült.

Jó nosztalgiázást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s