Szúnyog

Egy szúnyog a nagyvilágból (Cessna 182), a kisebbik fajtából
Egy szúnyog a nagyvilágból (Cessna 182), a kisebbik fajtából

Az utasszállító, sugárhajtású repülőgépek mellett a kis, egymotoros, ún. könnyű repülőgépek vagy más néven sportrepülőgépek szúnyognak tűnnek. Kis, semmi járművek, mégis óriási szolgálatot tesznek, amikor 2-3, esetleg 6-7 utassal a fedélzeten járhatatlan területeket hidalnak át, legyen szó a tajgáról, vagy éppen az afrikai bozótról, mocsárról. Ez utóbbiak különösen az esős évszakban járhatatlanok, de egy füves leszállópályával bármi megoldható. Ugyan a nagyobb, jól karban tartott füves pályákra sugárhajtású (szigorúan kisebb méretű) repülőgép is leszállhat, a könnyű gépek mégis nélkülözhetetlenek egyes régiókban. Egy vagy két motor légcsavarral és igen rövid távon is fel tudnak szállni vagy éppen landolni (pl. így-filmfelvétel). Sőt a kombi gépek (pl. Amphibian) szilárd talajon és vízen is.

Az ilyen szúnyogok utasaira bizonyos szempontból szigorúbb szabályok vonatkoznak. Bár a repülés családiasabb, közvetlenebb, de egyúttal kötöttebb is. Hogyan lehet egy ilyen repülésre felkészülni? Nos, ebben segít a következő írás, amit az interneten találtam és magyarítottam.

Utasítások és javaslatok könnyű repülőgépen (sportrepülő) utazók számára

Nappali repüléskor vigyél magaddal napszemüveget, akkor is, ha felhős vagy ködös napok vannak. Könnyedén emelkedhet a gép valóban fényes napsütésbe.

Nappali repüléskor gondolj arra, hogya fényképezőgép is jól jöhet. Jóval alacsonyabban repülünk, mint az utasszállító repülőgépek, így a látvány is sokkal érdekesebb. Ha igény van rá, akkor egy érdekesebb pont fölött kört is tehetünk.

fejhallgató zajcsökkentővel - aircraft headset
fejhallgató zajcsökkentővel – aircraft headset

Minden bizonnyal fogsz kapni egy zajcsökkentő fejhallgatót (headset) is. Ez jelentősen megnöveli a komfortérzetet – headset nélkül elég zajosak tudnak lenni ezek a kis repülőgépek. A belső kommunikációs rendszer (intercom system) lehetővé teszi, hogy a fedélzeten (kabinban) másokkal is beszélgethess. Ilyenkor meghallhatod a légi irányítás (ATC – air traffic control) üzeneteit, amint velünk vagy más repülőgépekkel beszélgetnek. Ha a légi iránytás hív bennünket, akkor az üzenet a mi repülőgépünk hívójelével kezdődik. Biztosan tudnod kell a hívójelünket és ha erre hasonlító hívást hallasz, akkor abba kell hagyni a beszélgetést, hogy a pilóta odafigyelhessen.

A tengeri betegség ritka – a repülőgép nem döcögősebb, mint egy autó egy tipikus kátyúsabb úton, kivéve, ha az időjárás különösen sok légörvénnyel jár. De még a valóban döcögős ídőjárás sem probléma, ha hozzá vagy szokva – a félelem a döcögős libegéstől rosszabb, mint maga a libegés. Másrészről, ha tudod magadról, hogy könnyen rosszul vagy, akkor ezt tudasd a pilótával mielőtt felszálltok. A tengeri betegség elleni gyógyszerek, mint a Daedalon (dimenhydrinate) vagy Bonine (meclizine) csak akkor hatékonyak, ha kb. egy órával az utazás előtt vesszük be. A TransDerm Scop (scopolamine) tapasz nagyon jó megoldás, de mivel receptköteles, ezért jóval hamarabb kell tervezni a beszerzését. Hasonlóképpen, ha csak egy kicsit is elkezdesz émelyegni a repülés közben, akkor azonnal tudasd a pilótával. Zacskó rendelkezésre áll. Hasonlóképpen, ilyenkor még néhány percnél nem vagyunk messzebb a repülőtértől – le lehet szállni ha szükséges. Nem gond.

Másrészt, egy repülőgép landolása egy kicsit nehézkesebb, mint egy autóval félrehúzódni az út szélére, így figyelj oda: a felszállás előtt kell elmenni vécére és az ilyesmit előtte kell lerendezni. Emlékezz rá, hogy a koffein általában vizelethajtó hatású!

Ha meg vagy fázva, esetleg allergiád van, vagy bármiféle arcüreg váladékozásod, tudasd a pilótával. A magasság változások nyomásváltozással járnak, ami nagyon fájdalmas lehet, ha az arcüreged le van zárva. És újra csak, ha arcüregi fájdalmad kezdődik a repülés közben, tudasd a pilótával, így alacsonyabbra tudunk szállni.

Palackos búvárkodás ne történjen a repülés előtt 24 órán belül!

Kérem, hogy tudatosítsd, a mindenkor első számú repülés-biztonsági eljárást úgy hívják: “maradj a földön”. Járatot lehet törölni vagy megváltoztatni számtalan ok miatt, közte az időjárás, a felszerelés problémái vagy a pilóta fáradtsága stb. Ha úgy is gondolod, hogy egy bizonyos időpontban kell érkezned vagy visszatérned, mindig legyen B terved.

Bátorítalak, hogy nézz ki az ablakon. Ha egy másik repülőgépet látsz a közelben, bizonyosodj meg róla, hogy a pilóta tud róla!

Ha a repülőgép motorja jár, akkor ne menj a közelébe, mert a forgó rotort el lehet nézni. Még akkor se játsz a propellerrel, ha nem üzemel a motor, mert (bizonyos körülmények között) a motort be lehet indítani a propeller kézzel való forgatásával. Legjobb, ha egyszerűen távol maradunk a propellerektől.

Kötelező becsatolnod a biztonsági öveket a felszállás és leszállás közben. De kérlek, maradjon úgy a repülés teljes ideje alatt, ha csak nincs fontos indoka annak, hogy felkelj a helyedről. Ha vállpánt is rendelkezésre áll, akkor kérlek, azt is viseld!

Cessna 172 kabin - műszerfal
Cessna 172 kabin – műszerfal

Az elől ülő utas (“anyós ülésen”) tartózkodjon attól (még akkor is, ha vizsgázott pilóta), hogy a műszerek kezelésében, vagy a rádió használatában “segítsen”, hacsak nincs egyértelmű megállapodás a (parancsnok) első pilótával. Ilyen megegyezés előfordulhat, de biztosnak kell lenni abban, hogy ki miért felelős bármikor is. Ha mégis (véletlenül vagy más ok miatt) átkapcsolsz egy kapcsolót vagy megnyomsz egy gombot, bizonyosodj meg róla, hogy a parancsnok (első) pilóta tud róla.

Kérem, hogy kapcsold ki a mobiltelefonodat felszálláskor, és hagyd is úgy. A repülőgépben nem tesz kárt, de úgysem használható telefonként és csak a mobilhálózatot keveri meg (mert túl gyorsan mozog és túl sok bázisállomás látókörébe kerül egyszerre).

Az eredeti, angol nyelvű szöveg olvasható: http://www.av8n.com/fly/passenger.html —forrás: Internet

http://www.av8n.com/ — köszönet a hasznos tanácsokért
http://www.av8n.com/ — köszönet a hasznos tanácsokért

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s