Elzavarták a magabiztos arát és az apacsokat

Egy korábbi, permetezéssel kapcsolatos bejegyzéshez hozzászólva hívta fel a figyelmemet Ruzicsak Sándor, hogy a méheket nem szabad kihagyni a számításból, ha kemikáliákat vetünk be a kórokozók ellen. Nemrégiben adott hírt az Origo arról, hogy néhány szert éppen emiatt betiltanak az Európai Unióban.

Amiért ezeket a szereket jelentősen korlátozzák, az az, hogy a méhek pusztulásához vezethetnek és így nagy károkat okozhatnak. Mit lehet akkor tenni?

A három igen veszélyes vegyület a következő: klotianidin (Apacs – bocsánat Apache – vagyis angolul “aepecsí”), tiametoxán (Actara, a névnek semmi köze a magyar “ara” szóhoz) és az imidakloprid (Confidor – confidencia latinul elbizakodottság, erős, önbizalom, orcátlanság, szemtelenség). Választani kell helyette mást!

Bálint Gazda honlapján hasznos információkat olvashatunk
Bálint Gazda honlapján hasznos információkat olvashatunk

Bálint Gazda honlapján (ha jól emlékszem, még annak idején fekete-fehérben a magyar 1-en az Ablak c. műsorból ismerem – off topic: Déry János meghalt 41 évesen, Bálint György meg 93 éves) találunk ezzel kapcsolatos jótanácsokat. De egyébként Misi bácsi az egri, Hatvani kapu téri gazdaboltban is tájékoztat, ha valami szert keresünk.

A fenti honlapról részlet:
“A méhekre nem veszélyes szerek a növény bármely fejlődési stádiumában felhasználhatók és az ajánlott koncentrációban történő alkalmazásukkor a méheket nem károsítják. Ebbe a kategóriába tartoznak a szabadforgalmú gombaölő szerek, tehát ezek virágzáskor, virágzó gyümölcsfáknál is alkalmazhatók, amennyiben éppen akkor szükséges a kórokozók elleni védekezés: például a meggy és kajszi virágfertőző moníliája ellen. Ebbe a kategóriába tartoznak még a következő szabadforgalmú rovarölő szerek: Mospilan, Pirimor, Sanmite, Runner, Nissorun, Teppeki, Dimilin, Dipel. A felsorolt rovarölő szerek a növények bármilyen fejlettségi állapotában tehát korlátozás nélkül felhasználhatók, anélkül hogy a méheket károsítanák”—forrás Bálint Gazda cikke.

Magam is a Mospilant használom (“generikuma” a Spilan), bizony a tetveket lesöpri egy szempillantás alatt és a méhecskéket nem bántja. Használható gyümölcsösben és dísznövény kultúrában is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s