Demizson, avagy Johanna asszony

Olasz, műanyag fonatos üvegballonok (jól kezelhetők, fejtésnél látszik a folyadékszint, főleg ha mögé teszünk egy mécsest)
Olasz, műanyag fonatos üvegballonok (jól kezelhetők, fejtésnél látszik a folyadékszint, főleg ha mögé teszünk egy mécsest)

Megforgattam a demizsonokat. Muszáj volt, nem húzhattam tovább, le kellett fejteni a szeptemberi préselésű bort. Nem sok, mindössze néhány üvegballon, igazi háztartási mennyiség.

De mi lehet ez a demizson nevű eszköz a borászatban… vagy inkább a falusi háztartásokban? Mert ugyebár pálinkát is lehet benne tartani, csak az már életveszélyes mennyiség. Mint hepatológus, óva intek mindenkit ekkora pálinka mennyiség fogyasztásától. Magam csak bort tárolok a demizsonban, azt is “kis mennyiségben gyógyszer” mértékben. De mit is jelent és honnan ered a szó?

Demizson: Gyékényfonattal burkolt öblös, (fogantyús) borosüveg. Alakváltozatok: debizson, devizson, demijon. Sok nyelvbe elszármazott szó a francia dame Jeanne (Johanna asszony) nyomán, ez a régi francia tengerésznyelvben keletkezett.”—a mimi.hu meghatározása szerint. Az angoloknál “carboy” vagy “demijohn”.

Mindenre gondoltam volna, de erre nem. Úgy látszik, az általam több, mint 30 éve ismert szóról most kellett megtudnom, hogy egy női névhez köthető. Johanna… vannak néhányan az ismerőseim között (többek között feleségem egyik unokatestvére, csöpp lány). De hirtelen néhány eredeti, francia Jeanne is eszembe jutott: Jeanne d’Arc (Szent Johanna, francia nemzeti hős), Jeanne de la Motte (a 18. századi francia nyakékbotrány egyik szereplője).

Demizson készlet a pincében (a bal szélső kék...
Demizsonok: a bal szélső műanyagfonatos az a bizonyos vizes-demizson – gyermekkorom emléke és öröksége

Miért kerül egy ilyen bejegyzés egy ilyen blogba? Mi köze van a hétköznapokhoz a demizsonnak? Nos, egy falusi gazdálkodó életében a demizson forgatása, használata a hétköznapok fogságát jelenti, sajnos van olyan is, akinek az alkohol rabságát. Annak viszont, aki hobby szinten nyúl az eszközhöz, annak maga a kikapcsolódás, amikor elővéve a gumicsövet, a borként, a bentonitot és a demizsont, pár órát a fejtegetéssel, kezeléssel tölthet. Ráadásul, olyan bor kerülhet az asztalra, amiről pontosan tudjuk, mi van benne… De egyben nosztalgia is számomra, hiszen édesapám gyümölcsösében, szőlőjében számtalan nyáron és ősszel előkerült a demizson. Nem mindig volt benne bor, hanem hűvös víz, hogy a megszomjazó dolgozó felfrissüljön. A szomjúság és éhség oltása bizony egész életére belevési az ember emlékeibe néhány eszköz képét. Ilyen a kék 3 literes (ld. kép).

Miért forgatom a demizsonokat és miért töltögetem, fejtegetem a bort egyikből a másikba? Mert ez hozzá tartozik a bor kezeléséhez, fejlődéséhez. Ahogyan a hordóban a nagy borászoknál, úgy az üvegballonokban (az amatőröknél) is szükség lehet bentonitborkén használatára – előbbi deríti, vagyis leülepíti a zavarosságot, fölösleges szemcséket a borban. A kén pedig, bizonyos reakciókat katalizál, más reakciókat leállít, amire már nincs szükség a bor fejlődéséhez.

Akit bővebben érdekel a téma, annak a Házikerti kézikönyvet ajánlom (már csak antikváriumokból szerezhető be). A legjobb és leginkább használható összefoglaló mű olyan amatőröknek, mint magam is vagyok. Az én példányom már darabjaira hullik lassan, de kincset ér.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s