Vaporizál?

A betegektől meg szoktuk kérdezni, hogy dohányoznak-e. Van, hogy azonnal látszik, ha belépnek a rendelőbe: gyűrött arc, sárgás ujjak, sárgás bőr. A füstöt is megérezni ruhán, bőrön. De olyan is előfordul, hogy amikor a tüdejét hallgatom és hallom a csengés-bongást, akkor kérdezek rá. Általában el is találom, kivéve, ha nem mondta előre, hogy kicsit megfázott a múlt héten. Ebből is látszik, hogy a dohányzás olyan, mint egy állandó megfázás… krónikus gyulladást csinál a füst a hörgőkben.

Arra is rákérdezünk, hogy alkoholt fogyasztanak-e. De arra is, hogy kávét isznak-e. Ez utóbbi azért érdekes, mert hol károsnak állítják be a kávé fogyasztást, hol hasznosnak. Szerintem egyénenként változik. Azt viszont a tudományos vizsgálatok is valószínűsítik, hogy aki napi 4-5 kávét megiszik, abban a májrák kialakulásának az esélye csökken. Jó hír.

De ma már a dohányzás kérdése nem is olyan egyszerű. Terjedőben vannak ugyanis az elektromos cigaretták (e-cigaretta, e-cigarette, e-cigar, e-pipe). Ezek a kisméretű elektronikai eszközök, készülékek teljesen másként működnek, mint a hagyományos dohánytermékek. Utánanéztem és kipróbáltam.

Mivel égés nem történik benne, ezért korom, valódi füst nem képződik, így káros anyagot nem tartalmaz. Persze úgy kell fogalmaznunk, hogy valószínűleg nem tartalmaz, mert attól függ, hogy mit tesznek bele a gyárban. A minőség biztosan változik. De talán éppen ez az, ami az elkövetkező években, évtizedekben sikeressé teheti. A füst hiánya miatt nem veszi át a ruha, a bútorok a füstszagot. Sőt, az ember szájában nemhogy bűz nem marad, de még egy rágózás utóhatását is imitálja.

Egész ízkavalkád kapható. Listával had illusztráljam: 18 féle dohányíz mellett, Real Capuccino, Cappuccino Tiramisu, Cappuccino Choco, Cappuccino Mogyoró, Banán-Csoki, Erdei gyümölcs, Banán, Sárgadinnye, Eper, Málna, Cseresznye, Feketeribizli, Mandarin, Lime, Jeges Maci, Szilva, Gyümölcstea vaníliával, Gyümölcstea, Mentolos zöldtea, Mogyoró, Bounty, Epres vattacukor, Mézes-mandulás csemege, Mézeskalács, Szezámmagos snack, Mentolos rágógumi, E-Pina Colada, E-Mojito, E-Magic Malibu, Füstös pirítós, Mesés rókagomba…

Micsoda, mézeskalács? – igen. Olyan ízt kevernek az aromákból, amit csak akarnak. Ne lepődjünk meg, mert az élelmiszerek nagy részét is ilyen aromák felhasználásával készítik. Sajnos. Most ezt dobták be az inhalációba. Vagyis belélegeztetik és éreztetik az ízét.

Hol tart már a tudomány! Itt… (forrás: eliquid.hu) Még az is elképzelhető, hogy egyszer belélegzésre szánt gyógyszereket tesznek bizonyos patronokba és ezáltal épp egy korábbi hagyományos dohányzással tönkretett tüdejű beteg a hörgtágítóját lélegezheti be. Néhány év múlva kiderül, merre fejlődik az iparág.

A fenti lista egyszerre vicces és egyszerre komoly. Elsőre talán viccesnek tűnik az ízkavalkád, de azért komoly az egész kérdéskörrel együtt, mert azok az emberek, akik a hagyományos cigaretta helyett erre állnak rá, azok nagyon sok kellemetlenségtől őrzik meg magukat, mint pl. tüdő és egyéb daganatok előfordulása, krónikus légúti betegségek, állandó köhécselés. Mindez pedig azért lehetséges, mert mint fentebb írtam, ezekben a készülékekben nem égés történik, hanem párologtatás, párásítás, vaporizálás.

El is gondolkodtam: a beteg kórtörténetének felvételekor a kérdések között lesz az is, hogy vaporizál-e? A lista így fog kinézni: – Kábítószert használ? Alkoholt fogyaszt? Dohányzik? Kávézik? Vaporizál?

Még néhány gondolat:

A dohányos betegeimet meg szoktam kérdezni, hogy próbálták-e már az e-cigarettát a leszokásban. Többeknek bejött, de volt, akinek nem. Volt, aki azzal védekezett: a TV bemondta, hogy felrobbanhat. Kár, hiszen minden felrobbanhat a lakásban, ami elektromos árammal vagy éppen gázzal működik. De annak az esélye, hogy egy ilyen kis kütyü felrobbanjon, annyi, mintha egy mobiltelefon felrobban az ember kezében. Ez pedig gyakorlatilag nulla. Nem lehet kifogás a dohányzásról való leszokás megpróbálásában.

De azt is látom, hogy mivel ez a készülék matatást, gondokodást, készülést igényel (akkutöltés, patrontöltés stb.), az emberek egy része lusta, hogy ezt megtegye. Pedig megéri. Milliók pusztulnak el a hagyományos dohányzás ártalmai miatt.

Arra természetesen vigyázni kell, hogy a töltőanyagokban nikotin van (különböző dozisúakkal lehet rendelni), ezért nem szabad megenni, meginni a folyadékokat. De ez a hagyományos cigarettára is igaz, ha beáztatnák alkoholba és a kivonatot bárki meginná, mérgezés léphetne fel. De a leszokásban éppen az segít, hogy lehet erős, aztán gyenge nikotintartalommal rendelni, végül pedig nikotinmentesen is lehet vele pöfékelni. Egyszerűen rendeltetésszerűen kell használni.

Még egy érdekes link: Az e-dohányosoknak már egyesületük is van, amit VillAnyPára Egyesületnek hívnak (rövidítve VAPE), első lapjuk nemrégiben jelent meg: .pdf itt. A lap egyszerre vicces és egyszerre komoly, ahogy az egész téma… annak, aki nem dohányzik és kipróbálja: bohóckodás és szórakozás, aki pedig hagyományos dohányos, annak ez az új kütyü az életét mentheti meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s