Sub rosa

Élvezetes olvasmány

Bájos egy könyv!

Bíró Szabolcs mindössze 24 éves, mégis befutott író. Megvan az oka: számtalan rövid regénye jelent már meg álnéven (Francis W. Scott). A stílusa izgalmas, mert a könnyed kikapcsolódás mellett hiteles történelmi hátteret is biztosít, jól utánanézett a dolgoknak. A karcolat.hu olvasása közben jutottam el a könyveihez (a karcolat.hu-n kollégámtól Dr. Bora Lászlótól is jelennek meg írások rendszeresen). Megvásároltam első – nem álnéven, hanem – saját nevén megjelent könyvét a Sub Rosát, ami már a harmadik kiadás.

A történet azért is áll különösen a szívemhez, mert régi könyvekről szól, az események pedig elvezetnek Léka várába, aminek a mai neve: Lockenhaus és Ausztriában található. Annak idején a Kőszegen töltött nászutunkon a feleségemmel átruccantunk megnézni a várat, aminek már egy tucat esztendeje. Felidézte az emlékeket.

A cselekmény fordulatos, Umberto Eco stílusában egyszerre hétköznapi és rendhagyó.

Még egy érdekes dolgot hadd említsek meg a könyből. Bíró Szabolcs, rejtetten utal Umberto Eco: A Foucault inga c. művére, ami szintén érdekes könyv. Abban szerepel a Manuzio és a Garamond kiadó kettőssége, ami minden könyvet megjelentetni szándékozó ember számára alapvető tanulságot hordoz. De nem árulom el, hogy mit, javaslom elolvasásra Eco könyvét is (pl. kapható a booklineon, de személy szerint egyszerűen kivettem a Bródy Sándor könyvtárból).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s