RSS

Ne feledkezzen meg a rokonokról

01 Sze

Újra elővettem egy régebbi könyvemet. Jó időnként felfrissíteni olyan szakmai kérdéseket is, ami elsőre talán természetesnek tűnik, de az egyetem elvégzése után megkophat az emlékezetünkben.

Nem részletezem miről szól a szakkönyv, a címéből bárki kitalálhatja: Az EKG helyes értelmezése. Brit szerzőpáros írta és roppant gyakorlati szemléletű. De nem ezért emlékezem meg a könyvről, hanem azért, mert az utolsó mondata nagyon tanulságos. Idézem az utolsó pár sort, ami az újraélesztésről szóló fejezetet zárja:

“A szívmegállás utáni vizsgálatokra emlékeztethet egy betűszó – ABCDEF, az angol nevek alapján (Artériás vérgáz; Biokémiai vizsgálatok – vér urea és elektrolitok; Chest X-ray (mellkasröntgen); Dextróz – vércukorszint; EKG – 12-elvezetéses EKG; Full blood count = teljes vérkép).

Végül, ne feledkezzen meg a rokonokról. A beteg ellátását követően minél előbb beszéljen velük.”

Ez az utolsó mondat hallatlanul fontos. Tetszik, hogy a szigorú szakmai tanácsokat, ilyen egyszerű etikai kérdéssel zárja. Nemcsak a sürgősségi ambulanciákon, hanem minden betegellátó osztályon zajlik az élet, nagy a rohanás. Ezért könnyen elmarad a hozzátartozók tájékoztatása, ami nem helyes. Kiemelten figyelni kell erre, mert nemcsak illik, hanem a hozzátartozónak joga is van hozzá!

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011/09/01 hüvelyk Kórház és a szakma, Olvasónapló

 

Címkék: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: